Автор
Ева Григорова

Барби става на 65: Най-противоречивата кукла в историята

На 65-годишна възраст Барби не показва признаци да се оттегли от своите 250 различни професии. Барби е легенда и може да го докаже.

Оригиналната Барби на Mattel с нейната емблематична руса коса, черно-бял бански костюм и специфични очи, е вдъхновена от дъщерята на нейната създателка Рут Хендлър, Барбара, през 1959 г.

Въпреки това през 2024 г., когато Барби празнува своята 65-та годишнина, куклите се произвеждат в разнообразие от цветове, текстури на косата, форми на тялото и много други.

„Барби беше по-едноизмерна. Днес има много Барбита и ние имаме множество гледни точки за марката“, каза изпълнителният вицепрезидент и главен бранд директор на Mattel, Лиза Макнайт, пред Reuters в Mattel Design Center в Лос Анджелис.

Барбитата се предлагат в 35 тона на кожата, 97 прически и девет типа тяло, включително кукли с инвалидни колички, синдром на Даун, витилиго и големи размери, както и кукли с неутрален пол. Куклата също така се превърна в модната икона, вдъхновяваща Барби културата, която се възроди след появата на едноименния филм с участието на Марго Роби.

Разбира се, мненията за Барби не са единствено положителни и през годините куклата е ставала обект на множество критики.

„Толкова съм благодарна, че не израснах с Барби“, каза активистката за правата на жените Глория Щайнем в документалния филм за Барби от 2018 г. на Hulu „Tiny Shoulders: Rethinking Barbie“.„Барби беше всичко, което не искахме да бъдем и ни се казваше да бъдем“, добави тя, имайки предвид работата си като феминистка, застъпваща се за равенство през 60-те и 70-те години.

До ден днешен куклата все още се свързва с нереалистични пропорции на тялото и ограничителни стандарти за красота. Това е и една от причините от Mattel да продължават да се опитват да разнообразяват стиловете, в които предлагат куклата. „Това, което е най-важно за нас, е, че ние приемаме мнения от всички видове общности, когато проектираме“, каза Ким Кълмоун, старши вицепрезидент и ръководител на дизайна на кукли.

По случай 65-ата годишнина от създаването на Барби, от Mattel ще пуснат специална серия от кукли на дизайнера Карлайл Нуера, които представят по нов начин оригиналния костюм на Барби като черно-бяла рокля, придружена от бели слънчеви очила.