Цитрусовите плодове са достъпни през цялата година и при това не са скъпи. При това са незаменими за домашната козметика!

Рецептите с портокали, лимони и грейпфрути са изпитано ефективни. Предлагаме ви няколко начина да се разкрасите, радвайки се на екзотичен плодов аромат.

Рецепти за лице и шия

- Пробвайте вместо сапун да ползвате за измиване на лицето и шията вода с лимонов сок. За мазна кожа добавете 2 супени лъжици лимонов сок на 1 л. вода. При нормална кожа намалете обема на сока до една лъжица.

- Ако имате разширени пори и мазна кожа, мийте лицето си с минерална вода със сок от грейпфрут (1 супена лъжица сок на 1 чаша вода).

- Можете да си приготвите почистващ лосион, който ще освежи, тонизира и подмлади кожата ви. За целта накиснете кори от портокал или мандарини във вряла вода. Оставете течността да изстине напълно, след което я прецедете. почиствайте лицето си сутрин и вечер с получения лосион.

- Полезно е два пъти седмично да разтривате шията и гърдите с вода с лимонов сок (2 лимона на 1 л. вода). След процедурата забършете кожата и я намажете с подхранващ крем.

Четете още: Две уникални маски за боядисана коса


Рецепти за ръце и крака

- Най-лесният начин да омекотите загрубялата кожа на лактите е да я разтриете със смес от портокалов сок и растително масло по ваш избор. Пропорциите на сместа също могат да бъдат според вкуса ви.

- Кожата на ръцете ще стане мека и гладка, ако я обработвате със смес от лимонов сок, глицерин и одеколон (в равни пропорции). Винаги разклащайте сместа преди употреба и я съхранявайте на тъмно.

- Ако стъпалата ви се потят твърде много, забърсвайте ги с леко разреден лимонов сок.

- Кората от грейпфрут е чудесно средство срещу загрубяла кожа на ръцете и краката. Масажирайте проблемните места с прясна кора в продължение на няколко минути.

Рецепти за ноктите и зъбите

- Ноктите ви ще станат по-здрави и лъскави, ако в продължение на 10 дни ги забърсвате с лимонов сок.

- Ще се предпазите от заболявания на венците, ако ги разтривате с вътрешната част на кора от лимон след вечерното измиване на зъбите.

- Зъбите ви ще станат по-бели, ако веднъж седмично ги почиствате с лимонов сок.

Четете още: Две уникални маски за боядисана коса


Рецепти за коса

- При косопад пробвайте да втривате в скалпа смес от сока от 3 лимона и 0.5 л. водка. Сместа трябва да отлежи една седмица, преди да я използвате.

- За да бъде косата ви лъскава, след измиване я изплаквайте с вода с лимонов сок (1 супена лъжица на 1 л. вода).

- Ако косата ви е чуплива, изтощена и с нацепени връхчета, ползвайте смес от рициново масло, масло от репей и лимонов сок. Смесете ги в пропорции съответно 1/1/2, разбъркайте добре и втривайте маската в скалпа веднъж седмично.