Навън може да е студено, но това е още една причина да се стоплим отвътре.

Отдайте се на зимни удоволствия с любимия човек и пригответе тази лесна, но изискана вечеря.

Този пай включва скъпата съставка раци, но пък и сметанов сос, придружен с пухкава, хрупкава коричка, която може да означава само едно – уют! Сервирайте го с лека зелена салата и бутилка шампанско.

Пай с раци

Тези пайове са толкова красиви, че почти ви се иска да не ги изяждате. Почти...

Необходими продукти:

2 чаени лъжици несолено масло
½ глава лук, нарязан на кубчета
1 морков, нарязан на кубчета
½ чаша замразена царевица
½ чаша замразен грах
¼ чаша брашно
1 чаша мляко
1 чаша пилешко бульон
200 грама варено рачешко месо (лесно се намира на щандовете с морска храна)
½ чаена лъжичка сушена мащерка
сол и пипер
1 кора разтопено бутер тесто (дръжте го в хладилника, докато е готово за употреба)
1 леко разбито яйце

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 375 градуса. Пригответе две отделни купички за печене. Разтопете маслото в средноголяма тенджерка на не много висока температура. Добавете кубчетата лук и морков. Задушете ги като разбърквате от време на време.

Добавете царевицата и граха, сипете и брашното и ги задушете за още една минута. Тогава сложете млякото и пилешкия бульон като бъркате без да спирате. Не ги махайте от котлона, докато сосът не започне да се сгъстява след около 5 минути. Тогава ги махнете от печката, сложете раците и мащерката и добавете сол и пипер на вкус. Оставете го настрани.

Извадете тестото от хладилника. Разрежете го наполовина и запазете едната от половинките за други цели. Разстелете тестото върху повърхност, посипана с малко брашно, като използвате точилка, също посипана с брашно. Разточете до около 3 сантиметра дебелина.

Като използвате една от купичките за ориентир, отрежете два кръга от тестото. Изсипете сместа с раците в купичките и поставете по едно кръгче тесто отгоре на купичките като притискате краищата към съда. Изрежете дупчици в центъра на тестото, така че влагата да може да излиза. Като използвате четка за тесто, покрийте цялата повърхност на пайовете с разбитото яйце.

Сложете пайовете в тава и ги изпечете, докато тестото бухне и стане златисто-кафеникаво за около 35 минути.