Може ли да се изкара най-романтичният и сладък ден от годината без захар? Ще ви разкажем отрано как да го направите.

Често използваме различни „вкусни“ думички, когато се обръщаме към любимия – сладур, бонбонче, захарче. Тези „калорични“ обръщения нямат край. Но какво да правим с излишните килограми, които не сме свалили след зимните празници?

Има решение на проблема и то е напълно логично – когато планирате романтичната си вечеря, обърнете внимание на леките ястия, които несъмнено ще украсят трапезата, без да обременят черния ви дроб и стомаха ви!

Четете още: В чест на Св. Валентин: Джинджифилови сладки с розов топинг


Романтични аперитиви

За апетит и за добро храносмилане преди ядене е прието да се сервират леки напитки, не задължително алкохолни. Нека оставим настрана мартинито и кампарито и пробваме да приготвим по-необичайни и вкусни коктейли.

Безалкохолното мохито от прясно изстискан сок от лайм, мента и малко тръстикова захар ще ви ободри и ще ускори изгарянето на калориите след хапването.

Пресният фреш от ябълки и моркови може да се допълни със сок от цвекло – така ще получите не само ярък, но и полезен витаминен коктейл.


Коктейл „Ласи“ - изобретен е в Индия и предлага уникално съчетание между кефир, куркума, мента и мед, освежаващ и приятен на вкус.

Ако все пак ви се иска да пийнете алкохол за апетит, пробвайте италианския коктейл „Шприц“. Прави се лесно – смесете бяло вино и газирана вода в пропорции едно към едно. Ще ви трябват и резени портокал, които да сложите на дъното на чашите, както и лед.

Романтични предястия

В тези салати има продукти-афродизиаци, които със сигурност ще разпалят страстта.

Авокадо с риба тон

Приготвяне: Разрежете авокадото надлъжно на половинки, изкарайте сърцевината и я напръскайте с лимонов сок. Добавете малко подправки на вкус, смесете авокадото с риба тон от консерва и напълнете пак кората със сместа. Гарантирано удоволствие!

Салата със скариди

Приготвяне: Настържете ябълка, морков и краставица и ги подредете на пластове в красиви купички, като намазвате всеки слой с майонеза. Отгоре сложете сварените и охладени скариди, подправете ги с лимонов сок и украсете с кедрови ядки.

Романтични топли ястия

Малко са мъжете (ако разбира се не са вегетарианци) биха отказали вкусно приготвено парче месо. Пък ако изпечете месото във фолио с гъби, със сигурност ще оберете овации.

Ще ви трябва парче крехко свинско, гъби по избор и подправки. Наредете върху фолиото половината от измитите и нарязани гъби, отгоре сложете подправеното със сол и подправки месо. Подгънете краищата на фолиото нагоре, покрийте свинското с останалите гъби и завийте фолиото. Печете на загрята фурна час и половина. После изцедете внимателно сока и оставете месото в разтворено фолио да се пече още 5 минути, за да хване лека коричка. Нарежете го на парчета и го полейте със соса, който е пуснало при печенето.

За такова ястие не се иска висококалорична гарнитура, като например картофи – гъбите подчертават отлично вкуса на месото. Добър апетит!

Романтични напитки

Дори ако не обичате да пиете алкохол, на Свети Валентин си заслужава да пробвате най-романтичната напитка – шампанското.

За да не прекалите със съдържанието на захар, вземете сухо шампанско „брут“. Сложете по една прясна ягода и една капка (не повече!) ягодов сироп във всяка чаша. После можете да проявите фантазия и да почерпите любимия със сочни ягоди.

Можете да смесите шампанско с пресни сокове – напитката ще бъде едновременно оригинална, не твърде сладка и слабо алкохолна.

Романтични и диетични десерти

На Свети Валентин няма как да минете без лек десерт. За да бъде нискокалоричен и безвреден за фигурата ви, ползвайте рецепти с много плодове и минимално количество захар.

Можете да направите домашен сладолед. Разбийте малка кофичка натурален обезмаслен йогурт с натурален сок и плодово пюре, добавете парченца пресни плодове и оставете сместа в камерата. Най-хубавото е, че този вкусен десерт съдържа само 100 ккал!

Ако не обичате студени десерти, направете шоколадово суфле. Смесете в блендер 100 гр. сметана (33 % масленост), 1 супена лъжица какао на прах и 4 чаени лъжички фруктоза. Разпределете разбитата на пяна смес в красиви чаши или купички, украсете с бита сметана и поръсете с настърган шоколад. Този десерт също е нискокалоричен!

Можете да направите и плодова салата. Това ще изисква малко повече усилия, но резултатът си заслужава. Разтворете в 4 супени лъжици горещ портокалов сок 15 гр. предварително накиснат желатин. Разбийте 1 яйце с 300 гр. натурално кисело мляко и 1 чаена лъжичка лимонов сок. Добавете сместа към желатина, разбъркайте и оставете течността да стегне в камерата за 5 минути. После добавете 150 гр. бита сметана и пак приберете крема в камерата, докато не се втвърди напълно. Нарежете на парченца 3 портокала, 1 голям грейпфрут, 2 ябълки и 1 банан. Разбъркайте парчетата, изсипете ги в салатиера и добавете топчета замразен желатинов крем. Звучи невероятно, но тази салата е нискокалорична – в една порция има не повече от 200 ккал.


Пожелаваме ви добър апетит и прекрасен празник!