Автор
Woman.bg

Спиращи дъха снимки, които НЕ са обработени

Гръмотевични вулкани, светещи дървесни гъби, колосални кристали, солни сталактити, снежни чудеса, сюрреалистични езера – ще ви покажем едни съвсем естествени природни феномени.

Тези красиви извадени сякаш от друг свят фотографии на лед са взети от централната част на арктическия океан. Това, което виждате е странен феномен, наречен "ледено цвете".

Проявява се при температури от около -22 градуса и интересното е, че тези структури съдържат точно определени микроорганизми. За да стане още по-интересно, всъщност бактериите, които се намират на ледените цветя, са с многократно по-голяма плътност спрямо обикновената ледена вода, което автоматично превръща всяко ледено цвете в отделна екосистема подобна на кораловия риф.

След 7 години разработка, келпите, чифт гигантски конски глави ще са достъпни за посетителите на Форт & Клайд канала във Фолкърк, Шотландия. Скулпторите, които са с респектиращата височина от 30 метра, са дело на Анди Скот (Andy Scott) и символизират дълбоката връзка на шотландците с конете през цялата история на страната.

Бразилските творци Маркос Сабоя (Marcos Saboya) и Гуалтер Пупо (Gualter Pupo), заедно с още над 50 доброволци са изградили "aMAZEme" - лабиринт направен от над 250 хиляди книги, чийто стени в най-високата им част достигат 2.5 метра.

Гръмотевичния вулкан изглежда толкова извън тази планета, че е някак странно да обясняваме как това не са манипулирани снимки. Феноменът всъщност, се нарича "прашна гръмотевична буря" и се появява тогава, когато от изригващ вулкан се освободи такова количество прах, че да генерира достатъчно статично електричество, което да предизвика мини буря.

Четете още: Музей Inhotim в Бразилия

Тези дървесни гъби са още нещо, което изглежда извънземно, но са истински и се казват foxfire. Биолуминисценцията е предизвикана от проста химична реакция сред гъбите. Но защо това се случва е друг въпрос, на който няма еднозначен отговор. Според една теория, по този начин се привличат насекоми, които от своя страна разпространяват семената на гъбите.

Тези дървета са вид евкалиптови, които имат няколко слоя кора. Когато кората се бели, вътрешните слоеве са нюанси на зеленото, но след това потъмняват и се превръщат в различни нюанси на жълтото, кафявото, червеното, лилавото и оранжевото.

Източник: pcworld.bg

Четете още: Остров в Егейско море се продава за 35 милиона евро