С какво свързвате думата пейзаж? Представяте ли си планини, хълмове или тих селски изглед?

Пейзажите са навсякъде в природата, но според една впечатляваща колекция от фотографии, природната гледка е миг съвършенство, прозрение и поклон пред красотата на земята.

Представяме ви пейзажни снимки, които са само част от кадрите, запечатали естественото съвършенство на природата, която можем да изгубим.

Езерата в Национален парк „Плитвице“, Хърватска

Националният парк “Плитвице”, който е под егидата на ЮНЕСКО и е известен с 16-те си езера, всяко на различно ниво, съединени чрез серия от каскадни водопади, най-високият от които е 76 метра.

Езерото Абрахам в Алберта, Канада

Езерото е дом на рядко явление, при което мехурчетата точно под повърхността му се замразяват. Издигащите се от дъното на езерото балончета замръзват и покриват езерото, което създава една наистина уникална и красива гледка. Именно тя е притегателна сила за много фотографи.



Розовото езеро в Австралия

Ако погледнете към езерото от определен ъгъл, изглежда като огромна торта с розова глазура. В действителност обаче, розовият цвят "принадлежи" изцяло на местната мода. Дълго време учените смятаха, че това необичайно явление се дължи на наличието на водорасли от вида Dunaliella Salina във водата, които, както е в случая на сенегалското езеро Ретба излъчват червен пигмент. След внимателно проучване на езерото, обаче те стигнали до заключението, че не водорасли във водата са причината за необичайния му цвят. Тайната му и до днес остава загадка.



Ха Лонг Бай (известен още като „Залив на спускащия се дракон“), Виетнам

Името на залива се свързва с една легенда, според която преди много много време, когато прадедите на днешните виетнамци се отбранявали от нахлулите китайски войни, на помощ им се притекли боговете, които им изпратили семейство дракони, които да им помогнат да защитят земите си. Семейството дракони се спуснали от небето точно там, където сега се намира Халонг и започнали да ги засипват със скъпоценни камъни. Когато паднали в морето тези камъни се превърнали в множество острови и по-малки островчета, които се събрали заедно и изградили защитна крепост, която спряла нашествениците. Така хората успели да запазят своята територия и основали Виетнам. Драконовото семейство се влюбило в красивия морски пейзаж и били трогнати от почитта на местните хора, така че решили да останат да живеят на Земята. Там където лежи майката-дракон, сега се намира Ха Лонг, а където са децата й, се намира залива Ту Лонг. Опашката на дракона образува областта Бач Лонг Ви, която е известна с просторните си белопясъчни плажове на полуостров Тра Ко.

Следва продължение.