Факт, който никой не може да оспори - мъдрите съвети на мама често пъти се оказват самата истина.

Решението на различни житейски въпроси и дилеми винаги ще си остане само и единствено ваше, но никога няма да са ви излишни следващите няколко изпитани от времето истини.

„Легни да се наспиш. Утрото е по-мъдро от вечерта.“

Ако часове наред си разнищвала даден проблем и вече не знаеш на кой свят се намираш, нито пък за какво изобщо идеше реч, цялото упражнение губи смисъл. Мозъкът ти не е в състояние да работи на пълни обороти, зацикля и дори има опасност да изпуши. В резултат на преумората започваш да вярваш, че си попаднала в задънена улица, обхваща те все по-натрапчивото чувство на паника и вече си, аха, на крачка от нервната криза. Я по-добре послушай майка си и легни да поспиш, защото утрото наистина е по-мъдро от вечерта. На прясна глава и след като съзнанието ти се е откъснало за известно време от проблема, мисловният процес му се отдава много по-лесно и е в пъти по-ефективно. А и дилемата вече не ти се струва толкова гигантска и ужасяващо неразрешима. Има голяма вероятност дори да те осени някоя гениална идея и само ще се чудиш, как предната вечер не си се сетила за това!

„Никога не бъди с някой мъж от страх да не си сама.“

Мнението на психолозите напълно съвпада с това на майка ти. Не робувай на отживелици от сорта на: „Ела зло, че без теб по-зло“, които набиват в мозъка ти схващането, че да си без гадже, е все едно да си половин човек. Повярвай, по-малката беда е пред това да се влачиш под ръка с тотално неподходящ мъж. Ако въпросният тип те отегчава до смърт, или още по-лошото – държи се кофти с теб, със сигурност ще се чувстваш далеч по-депресирана, отколкото ако си сама. Не заслужаваш ли повече? Да, обаче ако се вържеш с неподходящ индивид, няма да си на линия, когато на хоризонта се появи мъжът на живота ти. Е, или поне нещо по-добро. Не стига, че ще си загубиш времето, но и ще си пропиляла сума ти нерви в безперспективна връзка.

„Спри да харчиш пари за глупости. Спестявай за черни дни.“

Неприятно, но факт. Когато някой слънчев (или не дай си боже, снежен) ден ти се повреди колата, загубиш работата си, или се наложи да сменяш квартирата, ще ти се ще да имаше онези близо 1000 лв. в джоба си, вместо на краката под формата на купища обувки. Ако сега бяха в дебитната ти карта вместо в сметката на кредитната, животът щеше да е песен... Спокойно, не е задължително спестяването на някой лев за екстрени случаи да става за сметка на женската ти страст към модата. Разумна тактика е да слагаш настрана всеки месец поне по 50 лв. още в мига, в който вземеш заплата, или да заделяш бонуси и разни други странични приходи (като парите за рождения ден от леля ти). След известно време ще понатрупаш някой лев, с който да се погрижиш за себе си, или просто да се поглезиш, без да се налага после да караш на фотосинтеза.

„Излез с него поне веднъж. Нищо няма да ти стане от една среща.“

Лошо няма човек да има стандарти. При това високи. Дори е въпрос на самоуважение. Но също така не е лошо от време на време да смъкваш малко летвата. Ей така, за разнообразие. Защо не забравиш за момент някои от по-строгите си изисквания на тема „твоя тип мъж“, като да речем, „висок“, „рус“, „1.85 м“, „хибрид между юпи и фитнес-маниак“, „да кара Ауди А6“, „да ми носи закуска в леглото плюс цветя на вечеря...“ За такива нещица ти говоря. Просто не бързай да зачеркваш от списъка с потенциални кандидати за сърцето ти всеки, който не покрива сто на сто критериите ти – по този начин ще имаш възможност да опознаеш цял куп различни и интересни хора. Един от които в крайна сметка може да се окаже перфектната ти половинка. Ако ли не – от опит глава не боли, това да ти го е казвала майка ти?

„Не й обръщай внимание, скъпа. Тя просто ти завижда.“

По темата за женската завист има изписани сигурно километри хартия. А и всяка от нас е изпитвала на гърба си поне веднъж жилото на друго създание от „нежния“ пол. Целта на злобните подмятания и жлъчните коментари обикновено е авторката им да поддържа душевното си равновесие. И ако се вържеш на думите й, или й отговориш в същия дух, мед ще й капе на сърцето! Смени темата, все едно нищо не си чула, или обърни обидата на майтап, вместо да си я слагаш на душата. Така ще омаловажиш хапливия коментар.

„Не провесвай нос.“

Няма да се уморим да ти повтаряме, че най-добрата мантра за успешно оцеляване е човек да е позитивно настроен и да не губи надежда във всякакви житейски ситуации. Дори в момента да минаваш през ужасен период от живота си, ако успееш да съхраниш поне частица от положителната си нагласа и вярваш, че накрая всичко ще се оправи, има доста по-голяма вероятност наистина да стане така.

„Виж как се държи с майка си и ще научиш много за него.“

Не, тази мъдрост не е плод на някаква солидарност между майките от всички страни, а почти научно доказан факт. Купува й жесток кашмирен пуловер и огромен букет рози за рождения ден? Не пропуска да й се обади веднъж седмично по телефона, за да чуе как е? Радвай се, това е добре и за нея, и за теб. Без да ти звучи фройдистки, помни, че отношенията на един мъж с майка му са еталонът за всичките му любовни връзки в зряла възраст. Ако той е мил към нея, можеш спокойно да се обзаложиш, че ще даде същата грижовност и уважение и на теб. Забележка: имай едно наум, в случай че твоят човек е истинско мамино синче – освен ако не държиш тримата с бъдещата ти свекърва да живеете като голямо задружно семейство някой ден. Ами ако той не уважава майка си? Бягай надалеч!

„Ако искаш да получиш нещо, попитай. Какво толкова, най-много да ти откажат.“

Това важи както за личния, така и за професионалния ти живот. Човешко e, че се притесняваш да говориш с шефа си по деликатния въпрос „увеличение на заплатата“, да речем. Само че как иначе очакваш заслуженото с пот на челото трудово възнаграждение да влезе в джоба ти? Ако искането ти е разумно и можеш адекватно да обясниш защо заслужаваш да те повишат, нищо не ти пречи да се пробваш. Никой не казва, че трябва просто да нахълташ в кабинета му и да кажеш: „Сега или никога“. Бъди подготвена да изброиш какво си свършила през последната година за развитието на фирмата, или с какво си направила живота на шефа ти по-лесен, за да види колко безценен кадър си. Дори ако не ти даде онова, което искаш, най-малкото ще те има предвид следващия път, когато нещата опрат до повишения.