Салам, наденица бекон - може би за някои звучи вкусно, но това далеч не е удачен пример за сутрешно хапване. Всички тези колбаси са преработени храни с високо съдържание на сол, която вреди на сърцето.

Сладкишите също не са препоръчителна храна за начало на деня, тъй като те са приготвени от рафинирано бяло брашно и захар. Това ще доведе до бързо покачване нивата на кръвната захар, последван от рязък спад на енергията и повторно огладняване.

Четете още: Защо е опасно да не закусвате?

По-добрият избор е пълнозърнеста филийка хляб, намазана със сладко или мармалад. Така нивата на кръвната захар ще останат стабилни, давайки източник на енергия за дълго.

Препоръчително е да се придържаме към яйца или яйчен белтък с многозърнест хляб. Яйцето е богат източник на протеин, полезен за изграждане на мускулна маса, а освен това осигурява и други хранителни вещества като селен и фосфор. От многозърнестия хляб можем да си набавим фибри.

Четете още: Кралска закуска, обяд на богаташ и вечеря на бедняк

Нито една пържена храна не е полезна за здравето, но да консумираме такава е изключително нездравословен избор за закуска. Тя добавя излишни калории и сантиметри към талията, но по-важното е, че не зарежда организма с необходимата му енергия за сутрешните часове.


Препоръчително е да консумираме пресни плодове като грозде, ябълка, круша, боровинки и т. н.