Имаме нова любима игра, по чиито правила играем стриктно и тя се нарича „Промени начина си на живот”.

Колкото и да разчитаме на благосклонни гени, крехка възраст преди 30-те, дълги разходки с кучетата и съботно-неделни излети няма как да изглеждаме или да се чувстваме по начин, по който искаме.

Седим зад бюра по 8 часа на ден, купуваме си храна с неясен произход и неясни съставки, вечеряме късно, все отлагаме спорта и упражненията за някой прекрасен ден, в който няма да сме „толкова уморени”.

Познато звучи, нали?

Е, много от гореизброените неща сe променят от няколко месеца насам, повличайки със себе си и собствените ни натури.

Няма да пишем за личните си постижения в сферата на спорта и здравословното хранене, тъй като едва ли на някого му се губи време с тях, но пък ще ви споделяме малки истини, които се надяваме и на вас да помогнат в Промяната.

А защо ни е нужна промяна е въпрос на личен избор, усещане, цели и мотивация.



Защо трябва да закусвате


Ако искате стегнато и оформено тяло, трябва да имате добре развити мускули (красиво оформени мускули, нали не си представяте нещо напомпано до безобразие?).

Докато коремът ви е празен, тялото иска да си набавя всевъзможни вещества. Представете си, че храната е гориво, а тялото кола – искате да карате страхотната си кола, но тя има нужда от гориво, за да се движи. Горивото е живот за колата, също както храната за тялото.

Още от сутринта тялото има нужда от захранване, независимо дали чувствате остър глад, дали сте го потиснали с цигара и кафе или нямата време да сложите и залък в устата.



Както можете да се насилвате да не ядете, за да пазите линия, така можете да се насилите да хапвате по мъничко сутрин. С времето така ще свикнете със закуската, че ще се събуждате с мисълта за вкусна храна.

Ето и един важен факт: Рано сутрин тялото ви се намира в състояние, подобно на това след натоварваща тренировка или по-просто казано – мускулите ви са „гладни” за протеини. Ако пренебрегнете този факт, вие несъзнателно саботирате развитието и добрата им форма.

Запомнете! Колкото повече мускули има в нашето тяло, толкова повече мазнини горят те. Мускулите помагат за горенето на мазнини дори в състояние на покой!



Малко протеини (кисело мляко) с малко въглехидрати (плод) дават енергия на мускулите и ги подготвят да посрещнат деня, особено ако непосредствено преди закуска (или веднага след нея) сте правили упражнения.

Много хора се оплакват, че след като закусят им трябват не повече от 2 часа, за да огладнеят отново. Това е така, защото тези хора не са свикнали да закусват правилно.

Ако закуската ви се състои от протеини (мляко, яйца, парче месо и пр.), малко въглехидрати (овесени ядки, филийка пълнозърнест хляб и пр.), плод или зеленчук то тогава ще съумеете да заредите тялото с енергия, която да ви държи сити чак до обед.



Някои хора огладняват по-бързо от други и тогава те спокойно могат да потиснат глада с кисело мляко или плод.

Добрата закуска не означава изобилна закуска!
А тестените закуски и макарони са най-лошия вариант за първо хранене за деня – това са бързи въглехидрати, които ви доставят моментно засищане, но много бързо след това огладнявате.



Ако сте от хората, които не могат „да дойдат на себе си” сутрин и дълго време стискат чашата с кафе с надеждата да се събудят около обяд, то тогава ви съветваме сериозно да обмислите варианта за закуска.

Понякога няколко хапки питателна храна след ставане правят чудеса.