В повечето случаи, най-интимното място в цялата къща - банята, е и най-скромно по отношение на размери.

Да не говорим, че много често тоалетната и банята са разделени на две още по-малки помещения.

Това може и да носи известен уют, но сме сигурни, че повечето от вас биха предпочели двустайна баня, вместо кибритена кутийка.

За да уголемите оптически помещението, не е нужно да избивате стени и да променяте цялостната архитектура на дома си.

Трябва само да се съобразите с някои особености, свързани с цветовете на пода и стените, осветлението и декорацията. Пригответе се бърз и освежаващ ремонт.

Изберете подходящи цветове

Цветовете са сред основните предпоставки едно помещение да носи приятен заряд и чувство за пространство.

Ако тоалетната/банята ви са мънички и искате да им добавите някой друг метър ширина, дължина и височина, просто боядисайте стените в светъл нюанс.



Прекрасна атмосфера създават цветове като шампанско, бледо розово, кремаво, оранжево, мляко с какао, свежо зелено, синьо и млечно лилаво.

Освен стените обаче, в светъл и мек нюанс трябва да са и мивката, тоалетната чиния, душ завесата, хавлиите и пр.



Друг интересен вариант, придаващ дълбочина на помещението е една от стените да бъде в по-тъмен цвят за сметка на останалите три.

Когато избирате цвят за пода, нека отново бъде светъл. Например, съчетанието между кремави стени и бели плочки на пода е доста отварящо и освежаващо.

Ако пък подът на банята ви е тъмен и нямате намерение да го променяте, просто го аранжирайте със светло мини килимче.


Погрижете се за осветлението

Тайната на светлината се крие не само в яркостта, но най-вече в местоположението ѝ.



Ключови места, където можете да ситуирате малки лампички, са ъглите на банята. Също така, можете да подсилите осветлението около мивката и тоалетката. Така преди всичко ще придадете мекота и уют.

Всъщност идеята е светлината да пада от по-високо, защото във всеки друг случай, тя ще се концентрира само на определено място и няма как да освети цялото помещение.


Време е за декорация

Основен "увеличаващ" трик за малка баня или тоалетна е огледалото. Колкото по-голямо и колкото повече има, толкова по-добре.



Ако не искате да свиете и без това малкото пространство, с което разполагате, се опитайте да намалите на половина аксесоарите в него. Не е нужно да претрупвате стените с кърпи, мръсни дрехи и хиляди шишенца козметика.

В случай, че искате да отделите ваната или душа, използвайте прозрачна стена (като на душ кабина) или сложете завеса, която задължително трябва да бъде в светъл нюанс.