Процедурата представлява детоксикация на вагината.

На пръв поглед, това звучи странно и даже налудничаво, но жените в Азия векове наред са използвали този метод за регулиране на своя менструален цикъл.

За детоксикацията във вода се разтварят различни видове треви с доказани качества. Те понижават стреса, предотвратяват инфекциите, помагат срещу безплодие.

В основата на тревите е дивият и обикновен пелин. Двете билки отдавна са известни със своите целебни свойства срещу инфекции на пикочния мехур, треска и др.



Другите треви, които могат да бъдат добавени в комбинация с основните, са розмарин, лавандула, босилек, риган и невен. Загряването на интимната зона увеличава притока на кръв и подобрява снабдяването на клетките с хранителни вещества, антитела и кислород. В подобно съчетание положителните свойства на тревите са двойно по-ефективни.



Въпреки това няма никакви научни доказателства за ползата от вагиналните парни бани. Затова специалистите съветват дамите преди да опитат процедурата да подходят предпазливо.

pH на вагината е чувствителна към външни промени, като силни шампоани и сапуни, припомнят експертите. Нещо повече, не е изключено случайно да се опарите, предупреждава БГНЕС.