Автор
Веселина Петрова

Невероятната история на една от най-красивите природни забележителности у нас

Чували ли сте за Каменните гъби, които се намират край село Бели паст, по пътя между Хасково и Кърджали? Легенда за четири сестри разказва как са се появили тези скални образувания.

Каменните гъби са високи 2,5-3 метра и са изваяни в риолитови вулканични туфи. Интересните им цветове се дължат на различните минерали. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, зеленото идва от минерала селадонит, а синьото и черното са от манганови конкреции.

Легендата разказва, че въглищарят Радуил имал четири дъщери, които тръгнали за вода, но били подгонени от орда турци. Девойките изплашили коня на водача, който паднал на земята.

View post on Instagram
 

Момичетата обаче били застигнати от Омур, приятел на загиналия. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата сестра, но мигом щом докоснала земята, тя се превърната в каменна гъба. Омур замахнал и покосил другите две сестри и се случило същото. Конникът се изплашил, слязъл от коня, но преди да убие и четвъртата сестра, главата ѝ сама се превърнала в камък. Ужасен от гледката, той се качил на коня, за да избяга. Но още с първата крачка се превърнал в черна скала.

View post on Instagram
 

На 13 май 1974 г. местността, в която се намират Каменните гъби, е обявена за природна забележителност по силата на заповед на Министерството на околната среда и горите. В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици като орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско, както и обикновено каменарче, пише Дарик.