Автор
Евелин Попадийна

Идеални за разходка: 10 екопътеки в България

След студената зима, дойде пролетта и желанието за разходка у хората се събуди. Всеки гледа да избяга от „градската джунгла“ и да подиша чист въздух. Освен възможността да се наслаждаваме на красотата на природата, разходката помага и за фигурата ни. Все повече и повече хора изпитват нужда от разтоварване, далеч от стреса на града.

В България има куп прекрасни кътчета, които със сигурност ще ви подействат освежаващо и ще заредят батериите ви поне за седмица напред. Множеството екопътеки, разположени на територията на страната ни са чудесен избор за разходка през уикенда. Те ни отвеждат до интересни и красиви обекти, а пътят е живописен и изпълнен с красиви растения.

Девинска екопътека
Екопътека „Струилица-Калето-Лъката“ започва от местността Струилица, прочута с лечебните си басейни с топла минерална вода и продължава край реката. Дължината на основната екопътека е 4 км. По пътя ще откриете планински заслони, пейки и водопади. В края ще се изкачите до старо кале с невероятна гледка. Възможно е дори да срещнете диви кози.

View post on Instagram
 

Дряновска екопътека
Намира се в Стара планина, близо до Дряновския манастир. Започва малко преди входа на пещера „Бачо Киро“, в началото се върви по изсечени в скалите стъпала, а след това по пътека. Има места със страхотни гледки и пейки за отдих. Сред тях е „Пейката на любовта“, откъдето се открива изглед към каньоните на река Дряновска и Дряновския манастир. По пътеката можете да видите редки растения, останки от крепост от 6-и век и крепостна стена от периода на Второто българско царство.

View post on Instagram
 

Хотнишка екопътека
Намира се на 14км от Велико Търново. Дълга е около 1,5км и започва от Хотнишкия водопад. Гледките от тази пътека много трудно могат да бъдат описани с думи, препоръчваме го на любителите на фотографията, тъй като могат да направят страхотни кадри.

View post on Instagram
 

Екопътека Бялата река
До нея се стига по черен път, който започва на 200м от Калоферски мъжки манастир. Дълга е около 1,8км и обхождането ѝ е около час. Трасето пресича планинската река по осем дървени моста.

View post on Instagram
 

Трънска екопътека
Тя се намира на 80км от София, близо до границата ни със Сърбия. Най-дългият ѝ маршрут е 13 км – около 8 часа преход. Не ви препоръчваме да я посещавате след октомври месец.

View post on Instagram
 

Вазовата екопътека
Има две изходни точки – Гара Бов и село Заселе. Изминава се за около час и половина. Името ѝ идва от Иван Вазов, тъй като този път е бил един от любимите му. Тук той пише „Дядо Йоцо гледа“ и „Из мала Стара планина“. Пътеката пресича мост над река Искър, продължава по шосето към Мездра и след около 300 метра се отклонява по течението на река Скакля. По нея се стига до водопад „Скакля“.

View post on Instagram
 

Екопътека Хвойна – Ставруполи
Това е най-дългата екопътека у нас, която свързва село Хвойна и гръцкия град Ставруполи. Само българската ѝ част е 100км. Маршрутът предлага много забележителности, резервати, интересни и популярни местности, защитени зони с редки животински и растителни видове.

Южнородопската екопътека
Известна още и под името Дяволската пътека. Дълга е около 19км, а разходката по нея ще ви заведе до няколко водопада в района, най-високият от които е 20м. Най-интересната забележителност е Дяволският мост.

Крушунската екопътека
Това е най-късата екопътека в България, но за сметка на това е една от най-посещаваните заради тюркоазените води и приказните бели тераси на Крушунските водопад. Самите водопади са обявени за защитена зона и се намират край Летница, Ловешко. Екопътеката включва стъпала и мостчета, по които може да се изкачите до Крушунската пещера.

View post on Instagram
 

Екопътека Каньонът на водопадите
Каньонът на водопадите е място за вълнуващ ден в гората само на 2-3 км от Смолян. Маршрутът е с няколко отклонения и предлага варианти за кратки и дълги преходи, като цялата обиколка е 6км. Състои се от дървени мостчета, стълби и красиви водопади. Тя е добре маркирана, има маси и пейки за отдих, дървена къщичка за почивка и много места за снимки.

View post on Instagram
 
9-те най-скрити кътчета в света, които ще ви смаят с красотата си
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Теодор Муховски

9-те най-скрити кътчета в света, които ще ви смаят с красотата си

Автор Теодор Муховски