Автор
Евелин Попадийна

Туристическият данък във всяка европейска държава – колко ще платите?

Голяма част от държавите в Европейския съюз, особено с популярни курорти и културни забележителности, се борят със свръхтуризма. Властите са въвели такси, за да осигурят комфорт на местните жители, като поддържат ниски цените на имотите под наем и да опазят околната среда. Тази година, освен всичко останало, в много от най-популярните европейски държави този данък бе повишен.

Най-често туристическата такса се начислява при настаняване в хотели и други места за наемане, понякога при влизане или напускане на град или държава.

Австрия
Размерът на туристическата такса в Австрия зависи от посещавания регион. Таксата се заплаща в момента на настаняване на място. Във Виена данъкът е 3% от хотелската сметка на човек.

Белгия
Туристическият данък в Белгия трябва да бъде платен за всяка нощувка. Има места, на които таксата е включена в цената, но повечето предпочитат да я таксуват допълнително. Данъкът се начислява на стая, а не на човек. Средната такса през тази година ще бъде около 7,5 евро на човек.

България
Туристическата такса в България се събира в местата за настаняване и е в размер на не повече от 1,5 евро на човек на вечер, в зависимост от региона и класа на хотела.

Великобритания
От 1 април 2023 година пътниците ще трябва да плащат данък от 1 веро на вечер при настаняване в хотели. От тази година Обединеното кралство въвежда за всички граждани на 27-те държави-членки на ЕС, електронно разрешение за пътуване. Издаването на електронния документ ще струва 20 паунда.

Унгария
В Унгария туристическата такса се събира само в Бъдапеща. Те е 4%нот цената на избраната хотелска стая.

Германия
Таксата в Германия варира от 0,50 до 4 евро на човек на вечер или 5% от цената на стаята в зависимост от вина да престоя, цената на стаята и местоположението.

Гърция
От 2024 година Гърция започва да събира климатичен данък от туристите, той ще замени досегашния хотелски данък и ще важи през целия сезон – от март до октомври. Размерът на данъка ще варира в зависимост от категорията на хотела – между 1 и 4 евро на вечер. Таксата ще трябва да се заплати на място и не е включена в престоя ви.

Испания
В Испания курортните такси се прилагат в Барселона, Каталуния, Белеарските острови, а от тази година и във Валенсия. Туристическият данък в Барселона зависи от избрания хотел - около 2,25 евро. От 1 април 2023 годинаградската туристическа такса се увеличи на 2,75 евро на вечер. Второто увеличение е планирано за 1 април 2024 година, като цената ще е 3,25 евро.

Италия
В Италия размерът на туристическата такса зависи от това кой регион планирате да посетите. Ако говорим за Рим, то там таксата може да варира от 3 до 7 евро на ден на човек, в зависимост от хотела. В Милано правилата са същите, но таксата не надвишава 5 евро на човек.

Латвия
През 2023 година Рига въведе туристическа такса, която е 1 евро на вечер, но не повече от 10 евро, ако сте решили да останете повече от 10 дни. За деца под 18 години няма такса.

Литва
В Литва таксата е малко над 4 евро на вечер за стая. Заплаща се в деня на настаняване.

Нидерландия
В Нидерландия туристите се таксуват на нощувка. Размерът зависи от класа на хотела и вида на настаняването, както и от общината, в която сте отседнали.

Португалия
В Португалия има туристически данък само в 13 от 308-те общини. Порто - 1,5 евро на нощувка, до максимум 7 нощувки, Лисабон - 2 евро на нощувка. Деца под 16 години не се облагат с данък.

Словения
Таксата варира в зависимост от местоположението и рейтинга на хотела. В големите градове и курорти, включително Любляна и Блед е около 3 евро на човек на вечер.

Франция
Във Франция данъкът се добавя към хотелската сметка и зависи от града, в който сте. Там таксите варират от 0,20 до 4 евро на човек на вечер. Туристически места като Париж и Лион използват средствата за поддържане на туристическата инфраструктура.

Хърватия
В Хърватия туристическата такса през "силния" сезон е по-висока и възлиза средно на около 1,33 евро на човек на вечер.

Черна Гора
Туристите трябва да платят курортна такса и да се регистрират в полицията или туристическата агенция. Тази процедура трябва да бъде извършена в рамките на 24 часа след влизане в страната. За туристическите градове таксата е 1 евро на ден на човек, в останалите е по-малко от евро. Може да се плати в пощата или в банка. Там трябва да покажете на служителите паспорта си и да им кажете броя на дните, които планирате да останете в Черна Гора. След това ще ви бъде дадена "регистрационна хартия", известна още като "розова хартия" или "бял картон", в зависимост от мястото, на което сте. След като завършите тази процедура, трябва да намерите туристически офис (Turistika organizacija), където ще трябва да се регистрирате. Необходимо е да покажете паспорт, разписка за плащане на таксата и адрес на пребиваване в страната (хотел, хостел, апартамент). Ако нямате регистрация ви грози глоба от 200 евро.

Чехия
Туристически данък се плаща само в Прага. Той е по-малко от 1 евро на човек на вече за до 60 нощувки. Данъкът не се начислява на лица под 18 години.

Швейцария
В Швейцария размерът на данъка зависи от региона, средно е около 2,2 евро на човек на вечер. В хотелите се заплаща отделно.

Европейски Съюз
От 2024 година гражданите на държави извън ЕС, включително американци, австралийци, британци и други пътници извън Шенгенското пространство, ще трябва да попълнят заявление за влизане на стойност 7 евро. Таксата не се начислява на лица под 18 години и над 70 години.

Русия
В момента в много региони на Русия има експериментална програма за събиране на курортни такси. Размерът на данъка се определя от местните власти, но не трябва да надвишава 100 рубли на ден на човек (около 1 евро).