Автор
Теодор Муховски

Мистериите на Айфеловата кула: шумен призрак, бункер и таен апартамент

Най-известната парижка сграда - Айфеловата кула, която на 31 март навърши 135 години, е героиня на различни градски легенди и мистични истории. Ето някои от най-любопитните.

Таен апартамент

Още на етапа на проектиране кулата е в центъра на вниманието, а след завършването на строежа разговорите и споровете за нея само се засилват. В началото на XX век една от популярните истории е свързана с тайния апартамент под шпила на кулата.

Първоначалният план на строителството предполагал последното ниво на конструкцията да бъде отворено за посетители. Густав Айфел обаче, инженерът, на когото кулата дължи външния си вид, решава да остави най-горната платформа за лично ползване. Площта от 100 кв. м, заобиколена от открит балкон, е била поделена между асансьор, стълбище, технически конструкции и малкия апартамент на инженера.

Този необичайно разположен "пентхаус" се състоял от кухня, баня с мивка, тоалетна и скромна дневна. Нямало спалня, тъй като апартаментът бил предназначен за срещи с видни гости, както и за научни експерименти.

Достъпът на широката общественост до него не бил разрешен, така че тя била оставена да спекулира не само за предназначението, но и за самото съществуване на апартамента. Днес не е останала никаква мистерия: посетителите могат да разгледат част от възстановеното обзавеждане, което включва восъчни фигури на Густав Айфел и дъщеря му и на Томас Едисон.

Бункерът под кулата

За туристите, които се замайват от височините, кулата предлага поглед към това, което се намира под земята. До южната колона на атракцията се намира входът към бункера от Първата световна война, който е бил секретен в продължение на 70 години и сега е музей.

И тук не липсва интригуваща история - все пак обектът е свързан с военните. Твърди се, че от бункера може да се стигне до тунел, водещ към Военното училище, което дели Марсово поле с кулата. Дали това е вярно, или не, е известно само на военните.

Една по-мистериозна история е свързана с духа на бункера. Съществува легенда, че в един от коридорите живее дисциплиниран призрак, който реагира при команда.

Шумният призрак на момиче

Разбира се, хората говорят и за духове, които предпочитат да плашат туристите на горния етаж. Една от най-популярните истории за призраците на Айфеловата кула не минава без романтичен компонент. В този случай има две версии на историята - и в двете се говори за призрака на момиче, починало през 20-те години на миналия век.

Според първата един млад мъж се готвел да направи предложение за брак, но момичето отказало, което много го ядосало. Той бутнал приятелката си и тя починала.

Според друга версия момичето паднало само, отдръпвайки се назад от изненада. Оттогава съществува легенда за призрак под формата на женски силует, който се смее и крещи последователно.

Стотици самоубийства

За съжаление някои посетители на Айфеловата кула не се изкачват на нея, за да видят Париж от птичи поглед - кулата мистериозно привлича самоубийци. През годините са документирани няколкостотин трагични случая. За да предотвратят скачането, градските власти са издигнали бариери, които обаче не винаги са ефективни.

Може би духовете на тези самоубийци сега преследват кулата и един ден също ще станат част от градската легенда.

Мистерията на Кървавия водопад на Антарктида е разкрита
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Дамянова

Мистерията на Кървавия водопад на Антарктида е разкрита

Автор Антония Дамянова