Автор
Евелин Попадийна

„Утробата“ в Родопите: Има ли изход тайнствената лечебна пещера

Съществуват места в България, които са величествени и запленяващи. Поглеждаш ги и дъхът ти спира. До тези места обаче, е много трудно да стигнеш с навигация, тъй като няма нито път, нито екопътека.

Едно от тези места е селото Бенковски, което е наситено от чудни скални форми и забележителни природни феномени. Най-големият скален обект там е „Утробата“, по-известно като „Големия камък“, пише 24.rodopi.com.

Намира се точно над главния път и определено привлича внимание. За да стигнете до него е нужно да преминете през калните ниви, а единственият ориентир е пътечката на мравките. Много археолози и научни експерти правят проучвания и изследвания на скалното образование.

View post on Instagram
 

„Светилището е ясна датировка от края на бронзовата епоха, някъде около 2-ро хилядолетие пр. Хр. Камъкът е част от цял култов комплекс, дълъг около 8 км, но сред тях той е най-масивен и величествен. Името на камъка идва от издълбания в пещерата отвор, издигащ се на 1 метър и половина над земята и дълбок около 11 метра. Туристите обаче не могат да влязат до края на пещерата, защото колкото по-навътре се влиза, толкова по-тясно става. Смята се, че скалата се е ползвала от траките за извършване на религиозни ритуали и отдаване на почит към Слънцето и Богинята на Плодородието“, казва археологът проф. Николай Овчаров.

View post on Instagram
 

Освен проучванията на археолозите, съществуват и легенди, които се разнасят от уста на уста. Една от тях разказва как местни са решили да тестват колко дълбока е дупката и затова в нея пуснали котка. Колкото по-навътре влизала котката, толкова по-трудно се вижда. Накрая се оказало, че няма никаква следа от животното и това довело местните до извода, че отворът продължава още напред и се свързва с друг скален обект чрез подземни тунели. Въпреки това, остава въпроса дали пещерата има изход.

Каменният комплекс обаче не е известен само заради своята „утроба“. Туристите са привлечени и от издълбаните ниши, царските тронове, олтарите и шарапаните, които са се използвали за обреди с вино и вода, както и за жертвоприношения.

Жителка на селото разказва още, че водата, която се събира в шарапаните след дъжда лекува брадавици, рани и кожни проблеми. А когато се изкачите най-високата част, можете да видите цялото село.

Заслужава си да отделите време и да посетите тази красота още тази година!

5 тайнствени места в България, които да посетите
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

5 тайнствени места в България, които да посетите

Автор Евелин Попадийна