Автор
Ива Петрова

Добра новина, момичета: Получаваме същите резултати от упражненията като мъжете, но с по-малко усилия

Ново проучване не само потвърждава популярното разбиране, че редовната физическа активност може да удължи живота и да намали риска от смърт на човек, но също така установява, че жените получават по-големи ползи от упражненията, отколкото мъжете, при по-малко положени усилия.

Използвайки констатации от американско Национално проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, изследователите анализираха данни от 412 413 възрастни от 1997 г. до 2017 г., за да разберат степента на цялостната полза за здравето, получена от физическата активност.

Те установили, че мъжете са по-склонни да се занимават с физическа активност, отколкото жените. Въпреки това, жените, които се занимават с редовна физическа активност, са имали 24% по-нисък риск от смърт, поради каквато и да е причина в сравнение с неактивните жени, докато физически активните мъже са имали 15% по-нисък риск в сравнение с техните неактивни връстници. Освен това изследователите открили, че най-полезното количество умерена до интензивна физическа активност – например бързо ходене или каране на колело – е около пет часа на седмица, въпреки че има доказана полза от него и за жените, започвайки с половината от това време на седмица.

„Оказва се, че жените могат да получат много по-голяма възвръщаемост дори за по-малко инвестиции, отколкото биха могли да си представят“, д-р Сюзън Ченг, директор на Института за изследване на здравословното остаряване в Smidt Heart Institute и старши автор на изследването, каза ABC News.

„Когато става въпрос за разглеждане на конкретно време, особено при умерена до интензивна физическа активност, жените могат да получат почти двойна възвръщаемост за същата инвестиция в сравнение с мъжете“, добави Ченг, наричайки новината „вълнуваща и положителна, особено за наистина заетите жени, които жонглират с много отговорности както на работа, така и у дома."

При жените също така се забелязва по-значително намаление на риска от смъртност след практикуване на дейност за укрепване на мускулите, като вдигане на тежести или основни упражнения, отколкото мъжете – съответно 19% в сравнение с 11%.

„Това важно проучване подчертава важността на упражненията за жените“, каза пред ABC News д-р Патриша Бест, интервенционален кардиолог и член на Клиниката за женска сърдечна дейност в Mayo Clinic в Рочестър, Минесота. Правейки още една крачка напред, Бест отбелязва, че след сърдечен удар „жените често са били насочвани към сърдечносъдова рехабилитация по-рядко от мъжете и това проучване помага да се даде предимство на важността на упражненията при жените“.

В съответствие с предишни изследвания както аеробните дейности, така и дейностите за укрепване на мускулите са свързани с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания.

„Що се отнася до упражненията, бихме искали да насърчим нашите пациенти и хората като цяло да бъдат възможно най-активни, без значение колко са заети. Като цяло казваме, че всичко е по-добре от нищо и повече е по-добре от по-малко “, каза Ченг пред ABC News.