Автор
Ева Григорова

Възрастта е само цифра: 91-годишна жена стана звезда в мрежата с фитнес рутината си

Ако искате вдъхновение да бъдете здрави и активни през новата година, няма нужда да търсите повече - запознайте се с Една Джордано. Тя живее в Британска Колумбия, Канада, се превърна в истинска сензация заради чудесната форма, която поддържа на 91 години. Тя е майка на пет деца, баба на 21 внука и прабаба на четири правнука. В момента живее сама, все още шофира и ходи на фитнес почти всеки ден.

„Винаги съм имала натоварен начин на живот, защото, нека си признаем, с толкова много деца си доста зает. Така че, никога не съм мислила за това, това е просто начинът, по който живея“, казва Джордано. „Тялото ми се чувства по-добре, когато се движа.“

View post on Instagram
 

Джордано каза, че наистина е започнала да се съсредоточава върху фитнеса си едва през 60-те си години, когато е била принудена да се оттегли от работата си в местна болница поради възрастта си. За да бъде заета, Джордано започва да се занимава с градинарство и до ден днешен помага в поддържането на озеленяването на мястото, в което живее. 

„Трябва да държа краката си до огъня, защото сутрин е студено, а когато навън е сняг или лед, не изпитвам ентусиазъм да изляза навън“, каза тя. „Но аз се мотивирам да го направя и се мотивирам да го отбележа в календара, че съм го направила.“

Джордано казва, че се фокусира върху ходенето във фитнеса за здравето на сърдечно-съдовата си система и също така включва много разтягане и вдигане на тежести в рутината си, за да поддържа здравината на костите си.

View post on Instagram
 

„Когато ходя на фитнес, не се опитвам да счупя никакви рекорди или да се състезавам с някой друг“, каза Джордано. „През цялото време се мотивирам само да се справя." Що се отнася до нейната възраст, тя казва, че повечето хора – във фитнеса и на други места – не осъзнават, че е на 91 години. Но предпочита така, защото когато хората разберат, че е над 90 години, често искат да ѝ помогнат.

„Те искат да ми помогнат, когато аз всъщност не искам помощ“, каза Джордано, която ще навърши 92 години през февруари. „Смешно е да го кажа, но аз съм толкова независима, че обикновено правя всичко за себе си и обичам да бъда независима.“ Въпреки че самата тя не е в социалните медии, Джордано набра последователи в Instagram, благодарение на дъщеря си Далис Радке, сертифициран личен треньор и онлайн фитнес инструктор, която има повече от 520 000 последователи в платформата.

View post on Instagram
 

60-годишната Радке каза, че първото видео, което е публикувала, което показва нивото на фитнес на майка ѝ, е оставило последователите ѝ „изумени“. „Мисля, че те никога не биха могли да си представят, че някой дори на 70 години може да прави това, което прави тя“, каза Радке. „И ако не бях израстнала с майка си, която на 91 прави това, което прави, щях да мисля по същия начин.“

Радке сподели още, че като личен треньор самата тя забелязва, че именно малките неща, които майка ѝ е правила и продължава да прави постоянно всеки ден, ѝ позволяват да живее толкова добре в 90-те си години. В допълнение към това, че не прекалява с храната, Радке каза, че майка ѝ винаги се качва по стълбите, активна е през целия ден, работи, за да поддържа ума си остър и извършва дейности, които ѝ харесват, които помагат на нейната мобилност и фитнес ниво, като градинарството например.

„Това е моето послание, че не е нужно да сте във фитнес залата, за да сте във форма“, каза Радке. "Не е нужно да правите всички екстремни тренировки. Просто се придържайте към основите." Радке каза, че гледането на майка ѝ да остарява толкова добре я е научило, че „възрастта е просто цифра“. 

View post on Instagram
 

Джордано каза, че тя има същото мислене, отбелязвайки, че рядко мисли за собствената си възраст и се изненадва, когато други хора я посочват. "Не мисля, че е невероятно и затова съм доста удивена, когато хората ми го изтъкват. Просто мисля, че това е нормално", каза Джордано. "Най-добрият подарък, който можете да си подарите, е вашето здраве и фактът, че можете да се движите... можете да правите всички неща, които искате да правите."