Автор
Ева Григорова

Тайните на Сините зони: 4 лесни и достъпни начина да живеете по-дълго

„Открих, че повечето от това, което хората смятат, че води до дълъг, здравословен живот, е погрешно или просто невярно“, каза Бютнер в поредицата. „Всяка година американците харчат милиарди долари за диетични планове, абонаменти за фитнес и добавки, но това очевидно не работи за нас.“

Вместо скъпи витамини или луксозни фитнес студиа, столетниците изглежда основават своята рутина за дълголетие на прости здравословни навици като пълноценно общуване и ядене на храни, които вероятно вече имате в дома си. И това са неща, които няма да разбият сметката ви, струват няколко лева или нищо.

Ето и някои от навиците, които Бютнер препоръчва:

Пийте билков чай ​​

Приемът на различни напитки за увеличаване на дълголетието не е нищо ново, но повечето заглавия за здравословни напитки се фокусират върху модерни съставки като матча, скъпи органични смеси или дори кафе. Въпреки че като цяло черният и зеленият чай и кафето могат да бъдат полезни за вас, бихте могли да заложите на обикновени билкови чайове.

В Икария, Гърция, Бютнер установил, че столетниците се наслаждават на билков чай, приготвен от достъпни билки като градински чай, розмарин или лесни за отглеждане растения като обикновен слез. Растенията, използвани в билковите чайове, често съдържат антиоксиданти, противовъзпалителни съединения и други микроелементи, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането, кръвното налягане и нивата на холестерола. Можете сами да отглеждате много билки, дори в обикновени стайни саксии.

Яжте повече боб като евтина, достъпна суперхрана

Забравете кето диетата: жителите на Сините зони изглежда се чувстват чудесно, като ядат много въглехидрати, включително пълнозърнести храни и нишестени зеленчуци като сладки картофи. Но когато става въпрос за леснодостъпна храна с огромни хранителни ползи това определено е бобът. Той осигуряват здравословна доза фибри, която е важна за правилното храносмилане, стабилната кръвна захар и предотвратяването на рак на дебелото черво. Фасулът е основна част от традиционната средиземноморска диета в Сините зони на Гърция и Италия, в рецепти като супа минестроне или бобена салата. В райони като Коста Рика бобът често се отглежда и яде заедно с царевица и тиква, известни като „трите сестри“, като при общият им прием се получава пълен източник на протеини с всички незаменими аминокиселини.

Ходете повече пеша, за да намалите риска от ранна смърт

Има добри доказателства, че упражненията играят основна роля за поддържането ни здрави с напредване на възрастта, но фитнес рутините могат да бъдат трудни за придържане с течение на времето. Един от често срещаните фактори в Сините зони е, че жителите правят много упражнения в ежедневието си само като ходят пеша, казва Бютнер. "Нито един от тях няма големи бицепси, нито може да завърши триатлон. Те ходят", споделя той. 

Освен това не е нужно да правите 10 000 стъпки на ден за ползи за здравето, въпреки че столетниците в райони като Сингапур лесно ги изминават, тъй като там  колите са скъпи. Изследванията показват, че правенето на няколко хиляди стъпки всеки ден – еквивалентът на 30 минути ходене – може да помогне за предотвратяване на деменция, сърдечни заболявания, рак и други причини за ранна смърт, особено ако поддържате бързо, целенасочено темпо. 

Скорошно проучване установи още, че добавянето на само 500 до 1000 стъпки на ден е свързано със значително намален риск от различни заболявания. А тези крачки можете да направите за по-малко от 15 минути в обедната си почивка, на път за работа или преди вечеря. 

Прекарвайте време с приятелите и семейството си, за да добавите години към живота си

Един от най-добрите начини да подобрите здравето и настроението си, без да харчите нито цент, е чрез изграждане на връзки с други хора, сочат различни проучвания. Самотата се смята за епидемия, като някои изследвания предполагат, че е свързана с последиците за здравето като тютюнопушенето и може да намали живота ви с повече от 15 години. В противовес с това, създаването и поддържането на близки лични връзки, независимо дали това са приятелства, семейни връзки или романтични партньорства, може да помогне за предотвратяване на това загубено време, според Бютнер. Той открил, че в Сините зони като Окинава хората приоритизират създаването на социални кръгове за дейности на общността като споделяне, пеене, танци или дори финансова подкрепа. „Няма хапче, нито добавка, нито хитово лекарство, които да ни дадат близо 15 години“, каза Бютнер. „Но тук, в Окинава, те получават тези години, като просто намират приятели, обвързват се с тези приятели и прекарват време с тях всеки ден.“