Живеем в свят на свръхизобилие - на информация, стоки и какво ли още не. Това не винаги е лошо нещо (възможността да вземете храна от магазин за хранителни стоки е може би много по-добра от това да търсите храна сами), но според здравния журналист Михал Истър, автор на бестселъра на New York Times на Scarcity Brain, нашите гени все още не са успели да се пригодят към тези промени в нашата среда.

„Начинът, по който живеем, често е в противоречие с начина, по който винаги сме живели в миналото“, казва той и в резултат на това нашето удовлетворение и щастие не са напълни. Помислете за това: когато вземете говеждо от магазина вероятно няма да усетите чувството на триумф. Това обаче не е било така стотици години назад, когато ако някой мъж е хванел газела, която ще изхрани цялото му семейство се е чувствал като истински герой. 

И така, как да помогнем на системата за възнаграждение на мозъка си и в крайна сметка да живеем по-щастлив живот – разбира се, без да търсим храна за оцеляване? Предлагаме ви да опитате трите подкрепени от изследвания съвета на Михал Истър по-долу.

1. Забававете темпото

Според Истър мозъците ни са привлечени от задачи с „бърза повторяемост“. Ето защо слот машините са толкова популярни в казината: „Средностатистическият играч на слот машина играе 900 игри на час, отново и отново“, споделя той. Но както вероятно се досещате, приливът на допамин, който може да изпитате от игралните автомати, е краткотраен. Намалявайки мащаба, Истър твърди, че повечето неща, които водят до бързи стимули, не водят до дълготрайно щастие. Неговото предложение? Забавете темпото! 

„Например, яжте храни, които са минимално обработени, които отнемат повече време за дъвчене и които са по-засищащи на калории“, обяснява той. Изследванията дори показват, че хората приемат 500 калории по-малко на ден, като ядат непреработени храни в сравнение с ултра-преработени храни, само поради по-бавния процес на хранене. „Можете също да приложите тази логика при закупуване на стоки“, споделя Истър. Например, той препоръчва да купувате артикули само лично (за разлика от Amazon или други онлайн търговци на дребно). „Или ако искам да купя нещо онлайн, ще си сложа сам тридневен период на изчакване докато прегледам количката и видя дали наистина имам нужда от това“, добавя той. Вероятно ще останете много по-щастливи от покупката си. „Дори актът да не запазите информацията за вашата кредитна карта на всеки уебсайт ще забави честотата на купуване, просто защото сте вмъкнали пауза в поведението“, добавя той. Действайте с малки стъпки!

2. Прекарвайте време сред природата

Прекарването на време сред природата ви прави по-щастливи. Скорошно проучване от Австрия установи, че местните жители съобщават, че се чувстват по-щастливи и по-малко сами, когато прекарват времето си на открито през 2020 г. Разходката през всяко естествено зелено пространство може да намали депресивните състояния и тревогата, в сравнение дори дълга разходка сред градска среда. 

Има безброй причини защо природата е толкова добра за нашите мозъци, но според Истър фракталите имат значителна успокояваща сила. „Природата е изградена от тези неща, наречени фрактали. Това са повтарящи се модели на Вселената“, обяснява той. Помислете за конструкцията на снежинка или мрежа от дървесни клони - те съдържат шарки, които се повтарят във все по-малък и по-малък мащаб. „Нямаме фрактали в застроената среда, но те изцяло съставят природата“, добавя той. „Има някои изследвания, които показват, че фракталите са много успокояващи за хората.“

Ето и едно предупреждение: опитайте се да не отваряте телефона си (или дори не го носете със себе си, ако можете), докато сте сред природата. Според изследването, „Когато хората носят телефона си сред природата и прекарват време с него, те не получават никакви предимства от това, че са на открито“, заявява той. „Ако говорите по телефона си, вие сте някак психически в офиса, вашият фокус не е върху открития свят на природата и това премахва ползите.“ Приемете го като знак да оставите устройството си у дома или поне да го превключите на самолетен режим.

3. Излезте от зоната си на комфорт

И накрая Истър предлага периодично да се предизвиквате. Да останеш в зоната си на комфорт може да носи спокойствие, но изпълнението на предизвикателни задачи идва с много по-голяма награда и дълготрайно чувство на щастие. 

„Веднъж годишно хората трябва да излизат и да изпълняват някакви физически задачи сред природата с 50-50 шанс за провал“, заявява той. Това е възприемане на японския ритуал „мисоги“, който включва стоене под леден водопад (много предизвикателна задача) за пречистване на тялото и ума. „Хората е трябвало да правят трудни неща в миналото през цялото време“, обяснява Истър. „Всеки път, когато правите едно от тези неща, ще бъдете изтласкани до ръба на това, на което смятате, че сте способни. На свой ред тези предизвикателства ще се разширят, така че ще станете по-способни и уверени. А ние всъщност вече нямаме тези моменти в живота си.” 

Физическото предизвикателство на всеки ще изглежда различно, но целта е да намерите нещо, с което не мислите, че първоначално ще се справите. Така че когато го направите, ще почувствате наградата още по-голяма. „Прегърнете краткосрочния дискомфорт, за да получите дългосрочна полза“, добавя Истър. Докато предизвиквате себе си все повече и повече всяка година, ще растете експоненциално, без дори да го осъзнавате. 

Според Истър нашата среда се е развила с много по-бързи темпове от нашата биология. Това от своя страна може да ни направи по-притеснени и по-малко удовлетворени от това, което имаме. Ако се чувствате така, просто знайте, че не вие имате вина,  а вашата среда. Като промените преживяванията си, можете да обучите отново мозъка си да изпраща сигнали за добро настроение и за усещане за дълготрайни награди. Вие по същество биохаквате щастието си, за което не са ви необходими изискани джаджи.