Автор
Теодор Муховски

Как да разпознаете завистлив човек: тези хора крадат вашата енергия и щастие

Всеки знае какво е завист и в повечето случаи може да види това чувство в себе си. Но да разпознаеш завистта в друг – в колега, познат или роднина – е много по-трудно.
Как да разберете, че имате работа със завистлив човек и как да се предпазите от тази токсична връзка:

1. Завистливият човек винаги ще бъде скептичен към вашите постижения.

Всичките му думи и действия ще бъдат насочени към обезценяване на резултатите от вашата работа. Завистливият човек възприема всичко като състезание. Колкото по-големи са вашите успехи, толкова по-големи са неговите провали. И, напротив, колкото си по-лош, толкова по-добре за този, който завижда. Желанието да се издигнеш не за сметка на собствените заслуги, а за сметка на обезценяването на другите, е един от най-ярките признаци, че човек изпитва завист.

2. В разговор завистливият човек винаги се опитва да сведе разговора до своя опит и своята история

Затова той често прекъсва и не позволява на събеседника да завърши. Веднага щом заговорите какво красиво място сте посетили през уикенда, вашият завистник веднага ще си спомни три други места, които са много по-добри и по-интересни. Ето защо завистливите хора често нямат приятели - не умеят да слушат, нямат съчувствие, не са способни на искрена радост и съчувствие.



3. Завистливият човек винаги е много критичен

Всяко друго решение той ще възприеме като грешка. Собственото съмнение в себе си не позволява на такъв човек да види всички възможности и ползи. Той винаги е против и ще се опита да посее несигурност във вас. Ето защо, ако изведнъж някой от вашето обкръжение, вместо помощ и подкрепа, винаги е готов да ви критикува или разубеди от някаква стъпка, вероятно той просто ви ревнува.

4. Завистта може да превърне комплиментите в обиди

Двусмислена похвала или пасивно-агресивно поведение вместо радост и подкрепа са два признака, по които човек лесно може да разпознае завистливия човек. В най-добрия случай, ако той знае как да се контролира добре, няма да получите никаква реакция на вашите добри новини. Завистникът няма да хареса публикацията ви в социалните мрежи. Или ще се престори, че не знае нищо, но едва ли ще напише няколко думи за поздравления.



5. Завистливите хора често са негативни не само към другите, но и към себе си

Често чувстват, че животът е несправедлив към тях. И докато останалите лесно получават всичко от живота, едва ли правят всяка следваща стъпка. Те са песимисти и са готови да обвиняват всички, но не и себе си за неуспехите си. В същото време те са склонни да възприемат съветите на други хора със скептицизъм и отказват предложения за помощ. Най-добрият начин да се справите с такъв човек е да го оставите да говори, без да се опитва да реши проблемите си, ако самият той не поиска помощ.



6. Завистливият човек често се стреми да бъде като този, на когото завижда

Копирайки стила на облекло, поведение или вкусове, той подсъзнателно се опитва да направи живота си като на някой друг. В същото време желанието за подражание не отменя негативните действия, например желанието за клюки. Слушайте какво казват вашите приятели или колеги. Ако те са готови да клюкарстват за някого във ваше присъствие, има вероятност да клюкарстват и зад гърба ви.

Завистта е естествена човешка емоция, но нейните прояви могат сериозно да съсипят живота ви. Ако откриете, че ревността отравя връзката ви или възпрепятства напредъка ви, помислете дали да ограничите контакта си със завистника колкото е възможно повече. Или потърсете помощ от психолог, който ще ви каже как да намерите изход от трудни житейски ситуации.