Автор
Ива Петрова

Горчивата истина за дългите връзки, които си струват

Много хора смятат, че връзките между двама влюбени са радост, която съвсем естествено се превръща в щастие. Но какво се случва в действителност?
Връзките, които започват с влюбване. За тях се композират песни, пишат се стихове, създават се произведения на изкуството. Но реалността е малко по-различна.

Много хора смятат, че връзките са радост, която се превръща в щастие. Уви, реалността е малко по-различна...

Пол Шерил, един от съвременните автори,формулира цял списък от трудни за преглъщане истини за реалните взаимоотношения в една двойка.



Вашият партньор не винаги ще ви се възхищава

Жаждата ви за партньор няма да е постоянна. От време на време ще се дразните на човека до себе си. Понякога ще скучаете заедно. И дори да има километри между вас, невинаги ще си липсвате много. Понякога някой, когото срещнете по пътя на живота, ще ви изглежда по-добър от избрания от вас. Понякога самотата ще ви завладява. Ще разберете, че вашият партньор е много различен от вас. И няма да е лесно да се примирите с това. Вашите чувства ще избледняват, после ще се разпалват. Сексуалният живот вероятно няма да бъде безоблачен. Сексуалното желание в една връзка далеч няма да е постоянно. Периодично ще осъзнавате собствената си привлекателност. С непривлекателността е същата история. В даден момент може да не изпитвате нищо към партньора си. Понякога ще почувствате специална връзка един с друг, в друг момент ще почувствате безкрайна бездна между вас.

Във вашия съюз ще има както удоволствие, така и истинска неистова борба

Вашата любов може да е пълна със страх. И не винаги ще можете да различите този страх зад собственото си раздразнение или безразличие към съпруга. Колкото по-сериозна е привързаността, толкова по-силно изразен страх не е изключен. Колкото по-дълбоко е това чувство, толкова повече ще чувствате риска – риска от загуба на партньор. Понякога ще имате мисли като: „Трябва да се разделим. Трябва да опитам връзка с някой друг." Сигурно на всеки се случва. Само мисли. Те обикновено са продукт на страховете. И изобщо не е нужно да ги следвате.



Истинските взаимоотношения не са замръзнали във времето

Вие, като всеки човек, сте обект на съмнения и изпитвате различни чувства. Но това не означава, че е необходимо да следвате всички трептения на "махалото". Ще се изненадате колко трудно е понякога да намерите общ език с половинката си. Ще бъде изкушаващо да сравните вашия съюз с това, което се случва с другите. Но повечето хора умишлено демонстрират най-доброто от себе си, а не парадират с проблемите на личния си живот. Ако на снимка на ваш приятел в социалната мрежа той държи суперкрасавица в ръцете си, която го гледа с обожание, това не означава, че в отношенията им няма скрити „подводни камъни“.

Дългосрочните връзки не са без конфликти. Понякога ще ви се струва, че сте по-справедливи и по-разбиращи, по-съвършени от половинката си. Възможно е понякога да попаднете в ситуация на взаимни обиди и нападки. Вашият партньор някой ден ще ви нарани и вие също ще го нараните. Възможно е по невнимание да подкопаете взаимното си доверие, колкото и да сте уверени в противното.

Дори и много да се стараете, миналото ще проникне във връзката ви – като детски обиди и болка от други връзки, които отдавна са приключили, неизживени чувства от предателство на близки и т.н. И несъзнателно ще проектирате всичко това един върху друг.

Бракът си е просто брак и сам по себе си не решава проблемите. Ще трябва да продължите да се движите, да се развивате, да растете. Когато бебетата се появят, през първите години след това много от вашите нужди няма да бъдат задоволени толкова пълно, колкото биха могли да бъдат. Децата със сигурност ще повлияят на начина ви на живот и на ежедневието. Трябва да пожертвате нещо. Животът с малки деца не е лесна задача, но когато пораснат, ще стане малко по-лесно. Ще трябва да почакате.



Понякога ще се чувствате така, сякаш силно ви подценяват и вас, и приноса ви към нещо. Помислете за преминаването през тези мисли като част от движението ви към духовен растеж. Трябва наистина да пораснете и да станете по-сериозни. В някои случаи ще трябва да оставите гордостта някъде и първо да измислите извинение. Някой ден е възможно да изберете не ваканция, а инвестиция в създаването на стабилна финансова основа за семейството.

А романтиката?

Не при всички двойки тя отминава през годините. Но трябва да се подкрепя. Няколко дни ще чувствате негодувание. Връзката ви обаче ще стане по-силна само при условие на освобождаване от минали оплаквания, придружено от вътрешно изцеление.



Ще трябва да видите как остарявате заедно

Ще трябва да станете свидетели на този процес. Отпуснати мускули, гънки, бръчки... Те могат да бъдат причина за разочарование. Но те също могат да предизвикат и радост, ако видите в тях своите заслуги в това, че сте заедно толкова много години. Можете да се радвате на това, да се гордеете и да празнувате!



След като прочетат този текст, мнозина ще си помислят: „Защо е всичко това? Няма ли да е по-добре да си остана сам/а?" Всъщност това наистина е по-малко рисково, по-сигурно е. Но връзка, в която има истинска интимност, е привилегия, въпреки всички трудности.

Четете още: Ако бившият поиска да се върне: Ето какво трябва да направите