Автор
Елена Ангелова

7 лесни правила за майчинството

Да си майка не никак е лесна задача. А да станеш добра майка като спазваш всички изисквания, които валят от всички страни, е още по-трудно. 

Опитните майки казват, че има много трудности в майчинството“ – постоянно много задачи, излишък от отговорности и претоварване гарнирано с липса на сън. Ако добавите към това жертването на вашите интереси за нуждите на детето и чувството за вина, лесно можете да изпаднете в отчаяние. 

За щастие има и други термини, които са навлезли в живота ни. Например концепцията на д-р Уиникът за „достатъчно добрата майка“, както и правилото за всички случаи в живота: „първо сложете кислородната маска на себе си, а след това на детето“. С тези правила буквално всяка жена може да стане добра майка. А ето и начините да се почувствате така и да се насладите на майчинството. 

Подгответе своите правила – и се пригответе за промяна 
Още по време на бременността започваме да репетираме ролята на майка. Каква майка ще бъда? Да кърмя ли бебето си на поискване или по часовник и с шише? Трябва ли да споделям отговорностите за гледане на бебето през нощта със съпруга си или поне един възрастен в семейството да може да спи достатъчно? Трябва ли да вдигате бебето при първото изскърцване на кошарката или да го оставите да си поиграе малко само? И накрая, как да спим - заедно или поотделно? 

Всичко това ще повлияе ли на възприятието ви за себе си като добра майка. Ами ако бебето получи колики? Често, дори ако вече сте решили твърдо всичко, животът все още ще си нанася своите корекции. Бебето категорично отказва да заспи „без да е на ръце“ или, напротив, изключва се само в креватчето без приспивни песни (могат да се случват и чудеса!). Основното в целия този процес обаче не е как предварително решавате да отглеждате детето си, а фактът, че мислите за вашата родителска роля. Той е важен. И, разбира се, желанието за адаптиране към изискванията на новия човек. 

Също толкова важно е да се опитате да се подготвите за новородено предварително - запасете се с необходимите неща: дрехи, предмети за грижа за бебето, за къпане, разходка, както и основният помощник на съвременната майка - надеждни пелени. Има толкова много марки пелени, че в опит да намерите най-добрия вариант, трябва да провеждате експерименти сами и с детето си. 

Използвайте здравия си разум 
Здравият разум ще ви помогне много да разберете какво наистина ще ви помогне и какво може да пренебрегнете. Напомняйте си, че човечеството живее от много хилядолетия и активно се размножава. Това не означава, че трябва да мислите как някоя жена е „родила на нивата“. Но когато избирате между възглавница за бременни и кърмачки и специален контейнер за използвани пелени, който ще опаковате в отделна чанта, изберете комфортен сън и хранене. Гърбът ви ще ви благодари. 

Така че, когато правите списък с необходимите неща за закупуване безопасността и физиологичните нужди са на първо място, след това комфортът и за двама ви и едва след това всички маркетингови изобретения. По същия начин процедирайте и при опаковането на чантата си за родилния дом: нормално е да вземете любимата си възглавница и онова прекрасно бебешко боди, но едва след като сте опаковали всичко, от което наистина имате нужда. 

Не се сравнявайте с другите 
Вашата приятелка в отпуск по майчинство учи китайски и ходи на йога, но вие ставате сутрин недоспали, защото бебето ви риташе в пикочния мехур през цялата нощ? Знайте: същите познати ще бъдат около вас по-късно на детските площадки и в социалните мрежи. Техните деца, според разказите им и дори на снимки, ще ядат с лъжица от раждането си и ще казват „благодаря ти, мамо“, ще се подготвят да влязат в Оксфорд, къщата ще бъде идеално чиста... 

Дори и да срещнете такава уникална майка, която с лекота става в шест сутринта след безсънна нощ, за да приготви закуска в японски стил за цялото семейство, не трябва да прекалявате. Първо, физически е невъзможно да се справите с всичко, често тези хора ви лъжат. Второ, всички семейства са различни, техните подходи към образованието и домакинските задължения, работата и свободното време са различни. Така че се придържайте към своите принципи и приоритети: правилното е това, с което сте свикнали. И помнете: най-доброто нещо е да правите колкото можете и да бъдете достатъчно добра майка, без да се фокусирате върху другите или да се отчитате пред другите. 

Отнасяйте се внимателно към себе си 
Още преди да се роди бебето, трябва да започнете да се отказвате от желанията си - защото сега не можете веднага да изядете килограм ягоди или да отидете на поход, защото носите в утробата си бебе. И след раждането на дете ще трябва да съобразите режима си с неговите нужди. Така малко по малко майката забравя, че нейната роля не е просто да се върти около детето си, а да бъде негов родител. Не уморен, измъчен и съсипан, а възрастен, изпълнен с вътрешна енергия. А това означава, че трябва да възстановите силата и енергията си, да отделите време за себе си и да се вслушвате в желанията си. 

Подредете графика си така, че да отделяте един час на ден само за себе си – а не за спешно изпълнение на домакински или работни задачи. Планирайте всичко това, когато детето ви е будно, а когато заспи през деня, се възстановявайте по удобен за вас начин. Това е единственият начин вашето дете да има добра, щастлива и здрава майка. 

Искайте помощ 
Правилото на добрия лидер е да делегира задачи. Ролята на майката е ролята на мениджър на десетки различни процеси. Някои от тях могат и трябва да бъдат делегирани, тоест да поискате помощ, а не да носите на гърба си всичко сами. Освен това помощ е необходима не само ако сте болни. Без помощ не можете да отидете сами до магазина или няма на кого да оставите бебето си, когато отивате на зъболекар. Подкрепата е абсолютно законна, дори ако просто искате да излезете сами от къщи, да се срещнете с приятели или да отидете на фризьор. Така ще се погрижите за себе си, което означава, че ще се погрижите за най-важния човек - за вашето бебе. 

Внимателният подбор на услуги и приспособления също може да помогне: доставка на хранителни стоки и готова храна, видео бавачки, мултикукъри, програми за бял и розов шум за деца, пелени, които няма да протекат и ще ви кажат навреме, когато е време да ги смените. Всичко това спестява време и усилия, без да отнема от силите на мама. 

Не се затваряйте вкъщи 
Всеки трябва периодично да излиза навън и да общува. Но не се ограничавайте само до разходка по скучен маршрут. Отидете в парка, край реката, движете се, попийте слънцето и витамин D, той е необходим както за физическо ви здраве, така и за предпазване от депресия. Такива прости процедури са освежаващи, носят нови преживявания и помагат на майката да бъде по-здрава и по-щастлива, а с нея и бебето. 

Кажете НЕ на перфекционизма! 
Ролята на майката е да дава, но възможно ли е да даде цялата себе си? И какво трябва да направите, ако чувствате, че не сте достатъчно добра като майка? Отпуснете се. Не сте сами и винаги ще има някои пропуски. Откажете се от нереалистичните цели и се съсредоточете върху това, което можете да направите тук и сега. Усмихвайте се на бебето си, гледайте заедно през прозореца и най-важното – бъдете там, пазете се и бъдете щастливи. Именно това създава здрава основа за бъдещото на детето, благодарение на която то само по-късно ще добави всичко, което му липсва, ако поиска. Така че не се опитвайте да прегърнете необятността, каквато и да е тя - идеален ред в къщата с бебе, цяла седмица „обучение за развитие“ от нулата или върхове в кариерата на фона на безсънни нощи. 

Изберете основното нещо, не преследвайте ролята на идеална майка. И…поставете кислородната маска първо на себе си, а след това на детето си. 

Автор: Ирина Аршинова