Автор
Елена Ангелова

Коя е правилната и най-безопасна поза за сън на новороденото?

Сънят е едно от най-естествените състояния на здравото новородено бебе. Това е лесно обяснимо. За девет месеца вътреутробно развитие малкото човече е живяло в уютна и безопасна среда и в пряк контакт с най-скъпото си създание - мама. 

След раждането то внезапно се потопява в съвсем различен свят, с неговата ярка светлина, силни звуци и неразбираеми събития. Разбира се, най-лесно е да се адаптира към новата среда, да започне да расте и да се развива по време на сън. Основното нещо за майката е да не забравя да храни навреме бебето си, както и да му създаде всички условия за пълноценен сън. 

Правилно подреждане на място за сън 
Основният показател за здравето на бебето е добрият сън. Новородените спят общо до 19 часа на ден, като прекъсват единствено, за да задоволят глада си. Ако това не е така, т.е. бебето е добре нахранено, но не спи, най-вероятно имате проблеми. И тези проблеми могат да бъдат свързани както със здравето на бебето, така и с неудобното му място, където то спи. 

При деца, които са били здрави при раждането, лошото здраве е доста рядко състояние. Но невъзможността на родителите да организират правилно мястото за спане на новороденото е доста често срещана ситуация. 

На практика това не е толкова трудно, колкото изглежда 
Размерът на стаята или цветът на стените тук не са важни. Основните компоненти на добрия сън на детето са чистият, прохладен въздух, както и удобното и безопасно легло. Стаята, в която спи бебето, винаги трябва да е чиста и проветрена. Оптималната температура за спане на закрито е между 16 - 20°C, влажността на въздуха (относителна) от 50 до 70%. Всичко това може да се постигне лесно, ако навреме закупите термометър, хигрометър и овлажнител. А ежедневното мокро почистване и проветряване на стаята не изисква никакви разходи. 

С леглото за бебето също няма нищо сложно. В люлката или креватчето трябва да използвате плосък и твърд матрак. Такъв, че тежестта на спящото дете да не го кара да увисва и да се огъва. Възглавниците абсолютно не са необходими за деца под две години. Спалното бельо трябва да е изработено изключително от памучна материя, изпрана в специален бебешки препарат с обилно многократно изплакване. 

Но трябва да се отбележи, че всичко посочено по-горе, макар и основно, не е единственото условие за добрия сън на новороденото. Позицията на детето по време на сън играе не по-маловажна роля. 

В каква поза да спи бебето ви? 
Изборът на пози за сън, както за деца, така и за възрастни, не е никак голям: по гръб, настрани и по корем. Нека се опитаме да разберем коя ще бъде оптимална за новороденото човече. 

Положение на главата 
Много експерти казват, че бебето, лежащо по корем с обърната настрани глава, спи много по-спокойно и се събужда по-рядко. Ако това е обичайната му позиция, тогава детето по-рано ще започне да държи главата си изправена и ще страда по-малко от чревни колики, които са често срещани при кърмачетата, тъй като така то ще отделя по-лесно газовете. 

В същото време страховете, че ще се задуши или ще си счупи врата, са просто безпочвени, ако матракът е твърд, няма възглавница и детето няма купчина пелени върху себе си. Освен това в тази позиция рискът от задавяне по време на регургитация е минимален, тъй като повърнатото веднага излиза навън. 

За много деца е подходяща позата настрани, с изпъната напред ръка и подложена навита пелена под гърба. Тази поза е доста безопасна от гледна точка на регургитацията и освен това наподобява позицията, когато е в ръцете на майка си. Това въздейства мощно като успокоително. И все пак повечето педиатри са съгласни, че най-добрата поза за бебета под една година е да спят по гръб. 

Въпреки факта, че спането по гръб увеличава вероятността от промени във формата на тила на бебето, ако главата му не е обърната в различни посоки, експертите единодушно казват: новородените трябва да спят по гръб.