Автор
Елена Ангелова

Може ли мама да предпази новороденото си бебе от мъчителните колики?

Болките в коремчето и неутешимият плач на бебето могат да са причинени от различни проблеми, включително стомашно-чревни. Обсъдете неспокойното състояние на детето си с лекаря, тъй като има патологии, които могат само да изглеждат като колики, но да не са, съветват педиатри.

При пристъпи на колики основната задача на майката е да успокои бебето възможно най-добре, като използва наличните методи. Но не трябва да дава на детето си лекарства, билкови препарати или други успокоителни без предварителна консултация с педиатър. Почти всички деца преминават през периода на коликите. За щастие те изчезват с възрастта така внезапно, както и започват.

Има няколко метода за предотвратяване на този проблем

За да намалите вероятността от колики, кърмете бебето си правилно. Важно е след хранене то да се държи известно време изправено, като през това време майката го гали по гърба – така погълнатият въздух няма да отиде по-далече в храносмилателната система и няма да доведе до колики.

Докато кърмят бебетата си, жените често пият кафе и газирани напитки, хапват бобови растения, морски дарове, грозде и кисело зеле. Трябва да знаят, че това са все храни, които могат да причинят газове. Ако майката понася добре такива ястия и напитки тя може да ги яде и пие, за да задоволи желанието си, но по мъничко – това по никакъв начин няма да повлияе на коликите на бебето. Докато емоционалното състояние на майката е друга работа – то се предава на бебето. Нахранената и доволна майка означава щастливо дете без колики! Ако бебето е на изкуствено хранене тогава трябва да му изберете шише, което има „антиколиков ефект“, тоест да не му позволява да поглъща въздух.

При появата на колики на бебето ви се дръжте спокойно и галете мъничето. Разсейвайте го по всякакъв възможен начин, например говорете му, като променяте интонациите си, пейте му приспивна песничка, използвайте дрънкалка или мелодични звънчета, покажете му въртящи се играчки, препоръчват педиатрите.

Защо няма гаранции, дори когато се спазват всички тези препоръки?

Ако майката е спала добре, нахранила се е добре, разхождала се е с детето си на чист въздух и се е въоръжила със знания, тогава тя спокойно възприема ситуацията с коликите. За нея те са физиологична и преходна норма, която може да се коригира с различни налични методи. Медицинските препоръки могат да облекчат хода на коликите и да допринесат те да бъдат по-редки. Но най-добрият превантивен комплекс са ръцете и обичта на майката. Просто трябва да преминете през този период!

Майчината кърма си остава най-добрата храна за бебетата

Световната здравна организация препоръчва изключително само кърмене през първите 6 месеца от живота на детето и продължаване на кърменето след въвеждане на допълнителни храни до 2-годишна възраст.

Не забравяйте: Преди да въведете нови храни в диетата на бебето, трябва задължително да се консултирате със специалист.