Автор
Елена Ангелова

Можете ли да ходите на пътешествия с бебе под една годинка и къде?

Раждането на бебе не е причина да се ограничавате в обичаните забавления. Ако преди посещението на музей с малко дете изглеждаше невъзможно, сега все повече майки предпочитат активния начин на живот с бебето си.

В много от търговските и развлекателни обекти има стаи за майка и дете, където можете удобно да преоблечете бебето си и дори да го нахраните. В съвременните изложбени центрове започват да се появяват и маси за повиване на малки деца. Все повече музеи са оборудвани с рампи за лесен достъп на бебешките колички. 

В метрото някои държави предлагат услуга в помощ на пътниците с ограничена подвижност. 

А сега за това къде можете да отидете с бебето и какво да правите:

Екскурзии. Количката няма да бъде пречка за разходка из интересни места във вашия район или за автобусна екскурзия извън града. Напротив, колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е вероятността то да спи през цялото пътуване. Също така незаменимо нещо за екскурзии е слинг-ът или ерго раницата. На бебето му е удобно в него, а движенията на родителите не са ограничени. Раницата пасва еднакво добре както на мама, така и на татко, което означава, че при нужда, родителите могат да се сменят, за да им почиват гърбовете. 

Музеи и изложби. Не всички музеи могат да бъдат достъпни с количка, така че за такива пътувания кенгуру, портбебе ​​или слинг ще бъдат много полезни. В тази позиция - близо до телата на мама или татко, бебето ще се държи по-спокойно и е по-вероятно да ви позволи да посетите спокойно музей или изложба. Тук отново важи правилото: колкото по-малко е детето, толкова по-лесно е да ходите с него на обществени места. Първо, бебетата спят по-дълго от по-големите деца. И второ, колкото по-леко е бебето, толкова по-малко е натоварването на гърба на родителя, който го носи в раницата. 

Пътувания. Пътуването с малко дете изобщо не е толкова страшно, колкото изглежда на пръв поглед. Основното нещо е да помислите внимателно как ще забавлявате бебето си по време на пътуване, колко пелени и мокри кърпички да вземете със себе си в самолет или влак и как да разсеете детето си, ако изведнъж започне да ви "противоречи". Задължителна вещ при пътуване е любимата му играчка. Тя ще напомня на вашето бебе за дома и ще го успокоява в моменти на безпокойство и дискомфорт. В нещо подобно на пътуване е достатъчно да се адаптирате към графика на вашия малък турист и тогава можете да се насладите на пътешествието си заедно и дори да си починете добре. 

Обучение. Както показва практиката на много млади майки, напълно възможно е да се съчетаят обучението и майчинството и то още от първите дни на появата на бебето в къщата. Често жените съзнателно използват времето на отпуск по майчинство, за да придобият нова професия или да овладеят интересен занаят. Основното е да организирате правилно деня си, като се приспособите към графика на вашето бебе. 

Времето за разходка може да се използва за четене на образователна литература, часовете за сън през деня могат да се използват за писане на есета или подготовка за тестове. Ако една майка сериозно възнамерява да продължи или да започне обучението си, докато е в отпуск по майчинство, тогава не би било лоша идея да се обърнете за помощ към роднини. Това ще бъде особено необходимо по време на изпитните сесии. Имайте предвид и наличието на безплатни онлайн курсове и университети. 

Майки, не се разстройвайте, ако в музей или друго обществено място се сблъскате с недружелюбно поведение от страна на хора, за които и най-малкият звук, издаван от дете, е повод за коментари или други прояви на недоволство. 

Не се опитвайте да влизате в диалог с лошо образован човек, просто се опитайте да не му обръщате внимание.