Автор
Елена Ангелова

Могат ли новородените да преяждат и как да разберете, че се е случило?

Ако новороденото е на майчина кърма, то не може да преяжда. Докато прехранването на бебето със смеси е доста просто. За да не се случи това, трябва да следвате сигналите, които детето ви дава.

Сред по-старото поколение се утвърди погрешното мнение, че всички бебета трябва да се хранят на строг интервал от два до три часа. Оттук и негативното отношение към храненето при поискване. Но така детето ще загуби чувството за ситост и ще си спечели стомашни проблеми.

Това вярване няма научна основа. Съвременните консултанти по кърмене казват, че е невъзможно да се прехрани дете с кърма. Съставът ѝ е напълно съобразен с нуждите на бебето и се променя с израстването му. В същото време тялото на бебето „знае“ от колко мляко се нуждае в момента. Бебето ще спре да суче, когато се почувства сито. В допълнение, новороденото се полага към гърдите не само когато е гладно, но и ако иска да се успокои, да облекчи напрежението, да заспи.

Ето защо новороденото може да поиска гърда на всеки час или дори на всеки 40 минути. Постепенно броят на “заявките“ ще бъде намален.

Храносмилателната система на бебето е в състояние да абсорбира майчиното мляко почти постоянно. Следователно детето не се нуждае от дълги паузи между храненията. Дори ако бебето яде малко повече от необходимото, то ще се оригне. Съставът на кърмата няма да навреди на бебето дори при по-чести хранения. Мъничето я усвоява без много усилия.

Така храненето при поискване е най-лесният начин за задоволяване на неговите физиологични и психологически нужди.

Може ли бебето да преяжда при изкуствено хранене?

При изкуствено хранените деца признаците на преяждане са доста чести. Това изглежда странно, защото родителите могат перфектно да видят колко пие детето наведнъж. Освен това към бебешката храна са приложени инструкции, които описват подробно колко мляко трябва да яде бебето на едно хранене в зависимост от теглото и възрастта му.

Проблемът е, че всички инструкции за адаптирано мляко за кърмачета са общи. Тоест те не са насочени към индивидуалните нужди на детето. В резултат на това родителите принуждават бебето да изпие бутилката докрай и това може да му навреди.

За да не преяжда новороденото, трябва да опитате следната схема на хранене: дайте на вашето бебе шишето. Когато отпие десет глътки, внимателно извадете бибата от устата му. След това отново го оставете да отпие десет глътки и т.н. Ако след поредната пауза бебето спре да отваря устата си, значи е заситено.

Бебето ви не харесва, когато му се пречи да яде? Опитайте по друг начин. По време на хранене наблюдавайте устните на новороденото. Ако са отпуснати и се движат бавно, значи бебето е с пълно коремче. Ако бебето започне да се разсейва от шишето и да върти главата си, храненето трябва да се спре.

ВАЖНО! Ако още не са изминали два часа между приетите дози от сместа, а бебето се нуждае от гърда, това означава, че то иска да се успокои.

Бебешката храна се усвоява по-бавно от кърмата, така че новороденото се нуждае от паузи между храненията (в такива моменти не трябва да изпитва глад). Ако бебето иска да задоволи сукателния си рефлекс, вземете го на ръце, дайте му залъгалката и я разклатете леко. Ако детето ви очевидно не е сито, консултирайте се с педиатър и сменете адаптираното мляко.

Как да разберем, че новороденото преяжда?

Ако бебето наистина яде повече от необходимото, това се отразява на външния му вид и поведение: Веднага след хранене бебето изплюва храната на фонтан. След хранене детето плаче, стяга крака, но след известно време се успокоява. Теглото на бебето надвишава горната граница на възрастовата норма с поне 10%. Еластичността на кожата и мускулният тонус са намалени. Обривът от пелени редовно се появява в гънките на кожата, въпреки внимателната грижа. Има отлагане на мазнини по бедрата и корема на бебето. Иска да яде.

Наддаването на тегло не винаги показва, че новороденото има проблеми с чувството си за ситост. Експертите по кърмене смятат, че бебето получава нормално количество мляко, ако: През първия месец от живота си детето редовно ака (от 1 до 10 пъти на ден) и пикае 6 до 8 пъти. През първите три месеца от живота бебето добавя 28 грама на ден, а от три до шест месеца - по 14 грама. Бебето яде седем пъти на ден, но може и по-често - до 12 пъти през първия месец от живота си.

Педиатрите твърдят, че при изкуствено хранените бебета те получават нормално количество адаптирано мляко, ако:
- След хранене бебето е щастливо и спокойно.
- Бебето дава 5-6 мокри пелени на ден.
- Две седмици след раждането бебето започва стабилно да наддава на тегло.

Важни факти

Понякога педиатрите не обръщат внимание на рязкото увеличаване на теглото. В някои случаи това е напълно нормално: през първите пет дни от живота си новородените губят до 10% от теглото си, след което постепенно се връщат към показателите, с които са родени. От втория месец от живота изкуствено хранените деца наддават грамове по-бързо от връстниците си на майчина кърма.

Недоносените бебета и бебетата с тегло под 2700 грама при раждането активно наддават на тегло през първите шест месеца. Ако бебето е родено голямо, то периодично ще наддава повече тегло, отколкото трябва според възрастта си (но не повече от 10% от нормата, а не всеки месец).

Обобщено

Вслушвайте се в нуждите на вашето бебе. Ако е на кърма, хранете го на поискване. Ако сте на адаптирано мляко, следете сигналите за насищане. Ако се притеснявате за теглото на вашето новородено, консултирайте се с вашия педиатър.