Автор
Елена Ангелова

Как и кога e правилно да поставяте свещичка на новороденото бебе?

Ако направите всичко правилно, бебето скоро ще се подобри.

Свещи на бебетата се поставят в два случая: при запек и при температура. Важно е да се сте наясно, че ректалните супозитории са лекарство и не могат да се използват безразборно - без очевидна необходимост, предупреждават педиатри. Това лечение трябва да се има предвид, ако:

- Бебето не може да се изходи по голяма нужда, въпреки че сте опитали всички възможни начини.
- Ако температурата на бебето се поддържа на 37,5 - 38 ° C и се опитвате да я свалите от дълго време (преди лягане). Антипиретичните сиропи действат по-бързо, но ефектът от тях преминава по-рано, така че те не са подходящи за такива цели.
- Ако бебето ви повръща и упорито изплюва от устата лекарствата, които се опитвате да му дадете.
- Ако бебето е предразположено към алергии. Ректалните супозитории не съдържат нищо друго освен лекарства и твърди мазнини. Но в антипиретичните сиропи и лаксатива има много добавки, които най-вероятно ще причинят алергична реакция на бебето.

ВАЖНО! Ако температурата на детето се поддържа около 37,5 - 38 ° C, първо се уверете, че сте създали всички необходими условия за понижаването ѝ, а именно: температурата в стаята, където се намира бебето, не трябва да надвишава 20 ° C, влажността на въздуха трябва да е 70%, жилището проветрено, редовно давате вода на детето, ако то спокойно лежи на ръцете ви или в креватчето, ако няма излишни дрехи по себе си. Ако тези условия са налице, но температурата не спадне след час и половина, тогава поставете свещичката.

Кога не трябва да се поставя свещ на бебе?

Има случаи, когато е по-добре да се откажете от свещта в полза на други лекарства: Когато температурата на детето е над 38,5 °C. От една страна, нямате време да чакате свещта да подейства. От друга страна, високата температура води до спазми на чревните съдове. В резултат на това свещта не се абсорбира. В този случай на бебето трябва да се даде антипиретичен сироп и да се извика лекар.

Ако бебето има диария, няма смисъл да поставяте лекарството в дупето. То просто няма да работи. В този случай е по-добре да му дадете подходящ сироп. Ако диарията е придружена от повръщане, лекарството трябва да се прилага капка по капка в продължение на 10-15 минути. Ако бебето наскоро е претърпяло операция на ректума или има кръв в изпражненията му, не трябва да се поставят свещи.

Във всички тези случаи категорично не се препоръчва самолечение. Детето трябва да бъде показано на лекаря възможно най-бързо.

Какви свещи са подходящи за малкото бебе?

- Ако бебето не е на една година и страда от запек по-добре е да изберете детски глицеринови супозитории.
- Ако детето има остри респираторни инфекции или остри респираторни вирусни инфекции, са подходящи антипиретични супозитории с парацетамол.
- Ако бебето е на 6 месеца и има бактериална инфекция, трябва да му се дадат супозитории с ибупрофен.

Кога да поставяте свещичка? След като бебето е акало. В противен случай тя ще раздразни ректума и ще излезе заедно с изпражненията.

ВАЖНО! Преди да поставите свещ на бебето, трябва да се консултирате с лекар. Трябва да сте сигурни, че процедурата няма да навреди на детето ви.

Пристъпете към тази процедура с пълно спокойствие, за да не започне бебето ви да нервничи. Първо трябва да измиете ръцете си със сапун. След това да извадете свещта от хладилника и без да отстранявате защитното фолио да я затоплите под струя топла вода или в дланите на ръцете си. Тогава бебето дори няма да усети свещта.

Разстелете пелена върху масата за повиване или друга равна повърхност. Поставете съблеченото бебе настрани, свийте краката му в коленете и ги притиснете към гърдите. Внимателно разтворете дупето с пръсти и с точно нежно движение, вкарайте свещта в дупето. Не е необходимо да я натискате дълбоко, достатъчно е напълно да изчезне в ануса.

Веднага след въвеждането ѝ бебето може да се преобърне по гръб. Няма смисъл да принуждавате бебето да лежи неподвижно: свещта няма да излезе. Ако искате, можете предварително да намажете ануса на бебето с бебешко олио или вазелин. Основното е изискване е да са топли.