Автор
Елена Ангелова

Какво бременната НЕ трябва да прави седмица преди раждането?

Всяка бъдеща майка мечтае раждането да е леко и без усложнения. И това е повече от възможно!

В края на краищата има определени правила, които като ги следвате вие помагате на тялото по-лесно да преживее това важно събитие. Тук ви разказваме какво не можете да правите седмица преди раждането, за да избегнете трудностите и дори - да се насладите на процеса. Полезни съвети за първескините. Ето какво не бива да правите седмица преди раждането:

Да спите по-малко от 8 часа през нощта

Много бременни жени са силно притеснени преди раждането и поради това моделите им на сън са нарушени. Липсата на достатъчно почивка допринася за загубата на сила и енергия, които са толкова важни по време на раждането!

Често се оказва, че мама е изразходвала цялата си енергия за контракциите и просто не ѝ остават повече сили. Това е доста опасна ситуация, която може да доведе до цезарово сечение. За да бъде срещата с бъдещото бебе лесна, коригирайте графика си за сън няколко седмици преди раждането. Трябва да спите поне 8 часа на денонощие, а в идеалния случай за бременна жена и 9-10 часа.

Сънят е от голямо значение за раждането
Сънят е от голямо значение за раждането

Да ядете вредни храни

За повечето бъдещи майки бременността е времето, когато не могат да си откажат нищо и да ядат за двама. Но това не е възможно, особено преди раждането. Изобилието от мазни, солени, пушени, сладки храни провокира проблеми със стомаха, черния дроб, панкреаса. И тези проблеми могат да се влошат по време на раждането, което ще причини много неудобства – от допълнителна болка до интоксикация. Една седмица преди раждането се опитайте да се придържате към правилно хранене и да не преяждате много. Стомахът ви няма да се дразни и няма да ви създава неудобства по време на раждането на бебето.

Да тръгнете на пътешествие

Не се препоръчва да напускате дома след 36-та седмица от бременността. Всяко такова натоварване е противопоказано за женското тяло през този период. През последната седмица се старайте да прекарвате повече време вкъщи и винаги носете със себе си акт за раждане.

Да се опитвате да предизвикате раждане на определена дата

Много е опасно да провокирате сами началото на раждането. Бебетата, родени преждевременно, често имат здравословни проблеми, определено не си струва. Дори вече да сте навлезли в 41-та седмица от бременността, няма нужда да бързате. По-добре се консултирайте с вашия лекар.

Да четете ужасяващи истории за раждането в интернет

Колкото и да са интересни, забравете за подобни статии преди раждането. Също така е нежелателно да питате приятелки, сестри и други жени, които вече са раждали, за процеса. Всеки отделен случай е индивидуален и ви уверяваме, че вашият опит ще бъде различен от разказите на близките ви. Вместо това гледайте образователни видеоклипове за дишането по време на контракциите или например как да напъвате правилно. Прогонете негативните мисли и страхове, защото раждането е по-лесно за позитивно настроените към него жени.

Запазете положителната си енергия за раждането
Запазете положителната си енергия за раждането

Да сте физически активна

В последните етапи за бременната жена е трудно да се движи и прекомерната физическа активност може да бъде много вредна преди раждането. По-добре е да помолите близките си да почистят дома ви, а вие да си починете добре седмица преди раждането. В крайна сметка след появата на бебето ще имате толкова малко време за спокоен сън и релаксация.

Тичате по лекари

Поради повишената тревожност, някои бъдещи майки все по-често започват да ходят на лекар и да си правят всякакви тестове, които не са им предписани. Не е нужно да правите това! Всички необходими изследвания се предписват от лекуващия лекар и само той оценява вашето състояние. А постоянното безпокойство и стрес наистина могат да усложнят раждането. Трябва да се консултирате с лекар непланирано само в случай на остра болка, зацапване, високо кръвно налягане, силно подуване и промени в активността на бебето.

Съветът на специалиста

Колкото и парадоксално да звучи, последните седмици от бременността са последната възможност за бъдещата майка да набере сили и да се подготви психологически за предстоящите промени. Опитайте се да прекарате това време на положителна вълна, отпуснете се, прекарвайте повече време с близките си, минимизирайте стреса, бъдете по-често на открито, изключете прекомерната физическа активност, активния спорт.

Обърнете внимание на собственото си благосъстояние, на активността на бебето, на наличието или отсъствието на фалшиви контракции, на появата на предвестници на раждането. Практикувайте дишането правилно, задавайте всичките си въпроси на Вашия лекар, за да няма неразбираеми моменти до часа X, защото именно неизвестното поражда страх.

Автор: Алина Шкрет, гинеколог