Автор
Woman.bg

Как да обличате новороденото си бебче у дома през зимата и през лятото?

Как да храни новороденото? Как да го накара да се чувства уютно и удобно? Коя е най-добрата дрешка за него, когато си е у дома?

Преди всичко трябва да кажем няколко думи за терморегулацията на новороденото. И защо е толкова важно да разберете как да го обличате у дома. Това е така, защото ако го облечете прекалено топло, на новороденото ще му е горещо и неудобно. А ако облечете детето прекалено тънко, то ще измръзне и ще се разболее.

Знайте, че до около 3-годишна възраст, малкото дете все още не може самостоятелно да регулира телесната си температура. Съответно правилната терморегулация се поема от майката за детето с помощта на подходящите дрехи и правилната температура на въздуха в стаята на новороденото.

 

Каква е правилната стайна температура за новороденото бебе?

 

Независимо от времето навън, в стаята на новородено бебе температурата на въздуха трябва да бъде от 18 до 22 градуса. Нито повече, нито по-малко. За да поддържате температурата на въздуха в стаята на новороденото на постоянно ниво, ще трябва да закупите термометър. С него винаги ще знаете каква е температурата на въздуха в стаята на вашето мъниче. И, разбира се, има смисъл да подготвите стаята, в която ще живее бебето ви предварително, дори преди майката и детето да бъдат изписани от болницата.

 

Как да се приготви детската стая?

 

Би било добре да инсталирате сплит система в стаята на новороденото бебе, за да регулирате температурата на въздуха (тогава дори няма да имате нужда от термометър), както и да инсталирате висококачествена дограма с двоен стъклопакет, които ще ви помогнат да поддържате температурата на въздуха в стаята на новородено през зимата.

 

Как да обличате новородено през зимата у дома?

 

По някаква причина, особено неопитните майки, се страхуват от зимния сезон. Не са съвсем наясно как да обличат новороденото си дете вкъщи, когато навън е студено. Но всичко е доста просто. Необходимо е да се провери температурата на въздуха в стаята на новородено бебе. Тя трябва да бъде между 18 - 22 градуса. При тази температура новороденото бебе може да бъде облечено в пелена, фланелена дрешка с шевовете навън и закопчалки отпред и памучни ританки.

Веднага трябва да се подчертае, че всички дрехи на новороденото бебе трябва да бъдат направени само от естествени материали и от изключително удобни, меки и деликатни материи. Можете да поставите шапка на главата на детето си. Между другото, за голям брой жени този въпрос - дали да слагат шапка на новородено вкъщи се поставя от майките със завидна редовност. Всичко зависи от предпочитанията на самата майка. Ако иска да му сложи бебешка шапка у дома, да я сложи. Ако смята, че няма нужда от нея, тогава не я слагайте. Няма ясни правила и насоки за шапки за новородени у дома. Ако обаче ще ходите по улицата, тогава тук отговорът ще бъде недвусмислен. Слагате.

Как да обличате новородено си бебе през лятото у дома?

 

През лятото температурата в стаята на новороденото често се повишава над благоприятните 22 градуса. Естествено е. Навън е горещо, така че топлината влиза в стаята на новороденото бебе. Опитайте се да не включвате климатик в стаята на новороденото. Желанието ви да охладите въздуха е разбираемо. В крайна сметка не той трябва да е над 22 градуса. Ако обаче детето настине под климатика, това ще е дори по-лошо от прегряването и изпотяването му. Затова е по-добре да изберете по-малката от двете злини.

 

Но изобщо не е необходимо детето да прегрява. Тялото на новороденото зависи до голяма степен от това с какво е облечено. При силно повишени външни температури новороденото изобщо не е необходимо да се облича. Нека полежи голичко. Дори памперсът е по-добре да се свали от детето. Тази процедура се нарича - поемане на въздух и слънчеви бани. За новородено бебе тя е много полезна. Така се закалява малкият му организъм. А от вентилацията на кожата на цялото тяло детето получава витамин D, който е жизненоважен за бебето, за да може да абсорбира калция, за правилното развитие на костите му и за предпазване от развитие на рахит .

 

Не се страхувайте да събличате новороденото. На него ще му бъде удобно, бебето ще е доволно. След като направите въздушните бани, облечете детето в нещо много леко и меко, така че тялото на бебето да диша и да не му е горещо.