Учени представиха първия в света лабораторен бургер с говеждо месо, който беше сервиран на доброволци в Лондон. Те се надяват бургерът да постави началото на хранителна революция.

За приготвянето на бургера с тегло 140 грама, което струвало над 250 000 евро (330 000 долара), било използвано месо, отгледано от мускулни клетки от жива крава. То било омесено със сол, яйца на прах и галета за подобряване на вкуса и било оцветено със сок от червено цвекло и шафран. Според учените то ще има подобен на нормалния бургер вкус.

Професор Марк Пост от Маастрахтския университет в Холандия, чиято лаборатория отгледала месото, казва, че бургерът е безопасен и има потенциала да замени нормалното месо в диетите на милиони хора.

Професор Марк Пост

Той донесе бургера на пресконференция в телевизионно студио на поднос с метален похлупак. Той беше сервиран на двама доброволци - американския кулинарен писател Джош Сконвалд и австралийската изследователка на храните Хани Ретцел.

"Очаквах текстурата да е по-мека...Зная, че няма никакви мазнини в него, така че не знаех доколко сочен ще бъде. Близко е до месото, но не е толкова сочно. Консистенцията е идеална, но ми липсват солта и пиперът", заяви Ретцел след първата хапка.

Сергей Брин, един от съоснователите на Гугъл, бил един от финансовите благодетели на проекта. "Понякога, когато се намесят технологиите, те имат способността да променят начина, по който гледаме на света. Харесва ми да изследвам възможностите на технологиите. Когато те изглеждат на върха на жизнеността си и постигнат успех, това може да промени света", заяви той във видео послание, цитиран от АФП.

Има опасения, че нарастващото търсене на месо поставя под значително напрежение планетата както чрез необходимата храна за животните, така и чрез газа метан, който се произвежда, допринасящ за глобалното затопляне. Екипът от Маастрихт използвал клетки от органични крави и ги поставил в хранителен разтвор за създаване на мускулна тъкан. След това те се развили в малки късчета месо. За приготвянето на бургер били необходими 20 000 такива късчета.

Въпреки че е много скъпо, цената на култивираното говеждо вероятно ще намалее с увеличаването на производството и учените твърдят, че то ще бъде пуснато в продажба в супермаркетите след 10-20 години.