Темата за замърсяванията и тяхното отражение върху организма става все по-наболяла, поради което и в България набира популярност методът на детоксикация, с който организмът се пречиства.

Затова в поредица от две статии разглеждаме как се отразяват токсините върху здравето и как да се отървем от тях.

В предния материал видяхме откъде идват токсините, как се отразяват на здравето ни и как точно протича детоксът. Сега ще разгледаме и конкретни режими, за да го направим.

Вариантите на детокс са:

*воден режим - само вода за определен период от време, добре е да се прави под лекарски надзор;

*соков режим - пиене на прясно изцедени сокове за определен период от време. Добър вариант, но е труден за спазване и изисква много силна воля и добра подготовка - соковете трябва да са различни, с определена честота на консумация и т.н.

* сурова храна - най-приятният и здравословен вариант.

Детокс със сурова храна

За период от 2 седмици се яде само сурова растителна храна - плодове, зеленчуци и сурови ядки. Без масла и мазнини, тип зехтин и олио, и с много малко сол, при това хималайска или LoSalt. Трябва да се имапредвид, че хора с проблеми на храносмилателния тракт не трябва да правят такъв детокс, защото ще си влошат състоянието, това са хора с гастрити и язви.

Трябва да има голямо разнообразие на храни и много зеленолистни, за да се получават ежедневно максимум витамини, минерали и ензими.

Добре е при хора с определен здравословен проблем режимът да е съобразен със заболяването, тоест винаги е най-добре да се направи и предварителна консултация със специалист.

За да няма изпитване на глад, храненето е по 5 пъти на ден - закуска, междинна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Като примерното меню изглежда така - плодове за закуска, прясно изцеден сок за междинна закуска, голяма многоцветна салата за обяд, суров десерт за следобедна закуска, и голяма салата плюс сурово основно ядене за вечеря.

Детокс и отслабване - по време на детокс се свалят и немалко килограми, но това не трябва да е водещата му цел, защото част от тях се възвръщат при преминаване към нормалния режим на хранене. Това се случва най-вече при соковия режим, където има голяма загуба на вода, която се възстановява много скоро. Сваленото тегло се запазва само при режима на сурова храна, но
захранването трябва да се направи правилно и задължително да се започне здравословно хранене.

За кого не е полезен детоксът?

- за бременните и кърмещите жени - тъй като организмът се стреми да изхвърля токсините, те лесно биха могли да достигнат до бебето чрез кърмата.

- за хора със заболявания - смяната на режима на хранене не трябва да се прави без консултация с лекар.

- хора с проблеми на храносмилателния тракт (язва, гастрит) - неподходящ в случая е детоксът със сурова храна.

Какво се случва по време на детокс?

При всеки човек е различно, но може да има неприятни странични ефекти, причинени от изхвърлянето на токсините. Може да се получи лош дъх или отделяне на пот със силно дразнеща миризма, а при някои хора се наблюдава вдигане на температура. За да се минимализират неприятните ефекти е добре да се помогне на токсините да излязат по-бързо и лесно. Вариантите са със спортуване, посещаване на сауна и с пиене на пробиотици и пребиотици, защото те прихващат токсините и ги изваждат от организма през отделителната система.