С наближаването на пролетта се налага да изчистим организма си, да го освежим и подготвим да посрещне възраждащия се сезон с енергия, нови сили и крепко здраве.

Защо специалистите препоръчват да се опрем на полезните последици от един детокс режим, провеждан на определен интервал от време? Как да си направим детоксикация лесно и бързо? На тези въпроси ще отговорим просто и ясно, като се надяваме, че повече дами ще се замислят над пред-пролетното ни детокс предложение.

Като за начало нека за пореден път си припомним неприятния факт, че сме заставени ежедневно да дишаме замърсен въздух, приемаме храни със синтетични добавки, част от които е задължително да бъдат забранени със закон!

Тревожно е, че робувайки на отживели правила за „здравословно хранене” като висок прием на прясно мляко, например, трупаме вредни за цялото ни тяло организми и вещества, които с времето се складират на всевъзможни места в организма. Последствията най-често са развиване на страшни болести както при стари, така и при млади хора.

* Природа така е програмирала човека, че до 3-годишна възраст може да суче от майчината гръд. До тази възраст организма ни произвежда ензима лактаза, който разгражда млечната захар лактоза. След това организма ни спира да го произвежда. Неразградената лактоза, както и киселинната среда създадена от млякото в червата ни, стимулират развитието на бактерии в червата, отделят се изключително много токсини, които се разпространяват във всички системи и се стимулира развитието на ракови клетки.

Поредно доказателство, че опасност за здравето се крие не само в липсата на полезни вещества в организма, но и в пренасищането му с излишни или вредни такива.



В резултат на отровата около нас и химикалите, които поглъщаме, организмът ни е пълен с токсини. Това се отразява негативно на здравето, психиката и фигурата ни.

Всички системи в организма (храносмилателна, отделителна, сърдечносъдова, дихателна и т.н) са задръстени с отпадъчни вещества и не функционират нормално. Дебелеем и се обездвижваме, страдаме от кожни проблеми, а имунитетът ни рязко отслабва.

Тялото трябва да се прочиства, за да се възстанови нормалното функциониране на всички системи.

Съветът ни е да правите детоксикация на организма, ако не всеки месец, та дори и всяка седмица, то поне при всяка смяна на сезоните.

Ако досега никога не сте се подлагали на детокс режим, по-добре не стресирайте организма с детоксикация по-дълга от 1 ден. С времето можете да увеличите детокс дните до 3, например, но дотогава ви трябва време за подготовка.

Започнете деня си с чаша вода, в която сте изстискали половин лимон.



Изберете си един вид плод и един вид зеленчук, които ще приемате през целия ден – ябълки и моркови, например. Съобразете се със сезона, в който правите детокса и типичните за него плодове и зеленчуци.

Замествайте 3-те основни хранения през деня с по чаша прясно изцеден сок.

Когато си правите плодови фрешове доливайте по малко вода към тях, за да избегнете рязкото покачване на кръвната захар.

Не забравяйте да пиете вода. Тялото ви се нуждае от минимум 8 чаши вода на ден.



По време на детокса избягвайте цигари, алкохол, кафе, черен чай, захар, шоколад и млечни продукти.

Билковите чайове са добра алтернатива.

Можете да направите детокса през седмицата, когато сте на работа, защото уикендите са нож с две остриета. Имате спокойствие и време да си приготвяте всевъзможни фрешове, но пък точно тогава се застоявате в опасна близост с хладилника, виждате се със семейство и приятели, а така изкушенията нарастват двойно.

Докато сте не работа ще сте заети с други неща, които по-често и по-успешно ще отклоняват мислите ви от храната.

И ако все пак проведете детокса в почивен ден се уверете, че всичко е подготвено предварително – закупили сте си плодовете и зеленчуците от предния ден и не ви се налага да ходите на пазар и да се изкушавате с ненужни покупки; фрешовете се правят непосредствено преди консумация, не го забравяйте; намерете хубава книга или филм, или домашна работа – занимание, което да ви разсейва и запълва времето.



Не спортувайте усилено, защото организмът ви така или иначе няма да има нужния „арсенал” от хранителни вещества, с които да се поддържа.

И ако можете превърнете детоксикиращия ден в традиция в своя живот и го прилагайте веднъж в седмицата. Тялото ви ще ви се отблагодари със свежест, енергия, здраве и красота.