Автор
Woman.bg

Еднодневна детоксикация преди Новата година – II част

Продължение…

Детокс-диетите са най-подходящи за начало на нов хранителен режим и нов начин на живот. Така че ако смятате да започнете „нов живот“ през новата година, това еднодневно прочистване също ще ви бъде от полза. Принципът е прост – никакво гладуване с консумация само на правилни храни и напитки.

Детоксикиращ чай

Ще го консумирате между закуската и обяда. Чаят се прави от лимон, джинджифил и люта чушка. Тези три продукта в комбинация действат като мощен прочистващ препарат, който ще освободи организма ви от слуз и токсини, създавайки щит срещу вредоносните бактерии.

Приготвя се много лесно:

Обелете джинджифила и го нарежете. На 1 чаша вода се пада около 1 супена лъжица джинджифил. Не режете корена на твърде ситни парчета – нека джинджифилът потъне във водата, пускайки в нея полезните си вещества.

Загрейте водата, най-добре не я довеждайте до кипене, а я свалете от котлона малко след като започне да шуми. Залейте с горещата вода джинджифила и оставете да се накисва за 2 минути.

Разрежете лимона на две и го изстискайте в чашата. Добавете във водата цяла люта чушка. Вашият чай за детоксикация и стимулиране на имунитета е готов!

Зелени зеленчуци

По време на детоксикацията, както споменахме по-горе, няма да гладувате. Сред позволените продукти са зелените зеленчуци. Те съдържат влакнини – особено важни за прочистването, както и ферменти, антиоксиданти и фитонутриенти.

Сред най-полезните зеленчуци за детоксикация са зелето, сапанкът и руколата.

Ако по обяд почувствате желание да хапнете нещо, нарежете си зеленчуци, можете да добавите моркови, чушки и целина. Подправете със соса, който споменахме по-горе. И яжте колкото искате!

Подправки

Лютата чушка или лютият червен пипер е идеалната подправка за еднодневната детокс-диета. Те ще активират храносмилателната система, изгаряйки повече калории, ще възстановят тъканите и ще стимулират метаболизма. При това ще разрушат слузта и токсините.

Вечеря без месо и мазнини

Денят почти приключи – остава вечерята. не се предавайте! Вечерята трябва да е лека и да се приготви без мазнини – например задушени зеленчуци или зеленчукова салата.

Звучи лесно, нали? Пробвайте да издържите само един ден и ще видите резултата още на другата сутрин. Кожата ви ще стане по-красива, а храносмилателната ви система ще се тонизира и прочисти. Ако това усещане за лекота ви хареса, можете да си изградите навик да закусвате всеки ден с детокс-ястие и да си правите детоксикиращ ден веднъж на 2-3 седмици.