Напоследък все по-често се говори за замърсявания, прочистване на организма и детоксикация, затова в поредица от 2 статии ще разгледаме защо всеки един от нас има нужда от прочистване, как се отразяват токсините на здравето ни и как да ги премахнем оттам, и ще разгледаме различните варианти за детокс с примерен режим, който да ни помогне да се отървем от вредните субстанции в тялото си.

Откъде идват токсините?

От химическите замърсявания във въздуха, от тежките метали, от пестицидите, хапчетата, алкохола, активното и пасивното пушене на цигари и химикалите в храните. Токсините обаче могат да дойдат и от нормалния ни метаболизъм и натрупването на неблагоприятни микроогранизми в храносмилателния тракт - тънки и дебело черво, в следствие на неправилно или бързо хранене и остатъци непреработена храна.

Как токсините се отразяват на здравето ни?

Има редица симптоми и състояния, които ни предупреждават, че организмът ни има нужда от детоксикация. Това са: мигренни главоболия, чувствителност към определени храни или химикали и синдрома на постоянната умора.

Как можем да премахнем тези токсини от организма си?

Чрез детоксикация, което означава прочистване на организма отвътре - естественият начин на тялото да се отървава от ненужните съставки. Проблемът е, че понякога натрупването на токсини е прекалено голямо и организмът ни има нужда от помощ, за да ги елиминира. Ако приемем, че постоянно се поддържаме в добър външен вид отвън (кожа, коса и т.н.), то никога не правим нищо за вътрешното си прочистване, а органите ни също имат нужда от периодично такова.

Как точно протича детоксът?

Нашият организъм може да изхвърля само водоразтворими субстанции, проблемът е че токсините се съхраняват в нас като мастни натрупвания и затова на тялото ни му е невъзможно постоянно да ги изхвърля само. Процеса на детоксификация трансформира тези мастноразтворими субстанции в безвредни водоразтворими молекули, които тялото ни лесно може да изхвърли чрез елиминационен процес в урината, дефекацията или чрез самата кожа (за това помагат сауна, спортуване и дейсности, свързани с много потене).

Колко често е добре да се детоксикираме, имайки предвид замърсената среда, в която живеем?

Детокс е добре да се прави минимум 2 пъти в годината - пролетта и есента, като пролетният детокс е изключително важен, защото зимата обикновено се храним с по-тежки храни. Целта е да се олекоти и прочисти дебелото черво. Това обикновено се прави и с помоща на пробиотици, а в комбинация детокс + пробиотици се получават най-добрите резултати.

В следващия материал ще разберем какви са вариантите за детокс, кой не бива да го прави, какво се случва по време на детокс, и ще разгледаме един примерен режим.