Цезаровото сечение да се забрани като избор "по желание " на родилката. За това настоява бившия национален консултант по акушеро-гинекология проф. Иван Козовски.

Според него, секциото трябва да се извършва само по преценка на лекаря, когато има опасност за родилката и плода.

Процентът на цезаровото сечение е достигнал своя предел, съобщи ТВ 7, цитира dete.bg. Наблюденията на проф. Козовски показват, че в неговата клиника "цезаровото сечение" се прави на около 20% от родилките. По думите му тези операции са от меркантилни подбуди. А това е опасна процедура и води често пъти до смъртни случаи.

Изказването на професора моментално предизвика реакции в колегите му, а и у пациентите. "Това е изключително крайно мнение. Това е метод на избор и съществува много отдавна. Постоянно се усъвършенства", контрира д-р Валентин Николов, основател на болница "Св. Лазар".

Според него, на държавата й излиза по-скъпо да плати за "цезаровото сечение". Едва около 30% от нормално започналите раждания завършват нормално. "Това означава, че при голяма част от ражданията се налага оперативна помощ", обясни д-р Николов.

Кристина Мартинова от сдружение "Естествено" каза, че трябва да има избор. Но преди това трябва да я има цялата информация за рисковете при следващи раждания. "При всяко следващо "цезаровото сечение" се увеличават рисковете", твърди Мартинова. Според д-р Валентин Николов обаче това категорично не е така.

Все повече родилки настояват да родят секцио, независимо дали има медицинска предпоставка за него. В края на миналата година три бременни жени починаха след извършване на цезарово сечение, припомня ТВ7.