Автор
Woman.bg

Бременните, консумиращи чипс и бисквити, раждат по-големи бебета

Бременните жени, които консумират трансмазнини от чипс, фаст фууд и други подобни не особено здравословни храни, може да родят по-големи от обичайното бебета, сочи американско проучване.

В изследването, публикувано във в. "American Journal of Clinical Nutrition", участвали 1400 бременни жени.

Учените установили, че колкото по-висока е консумацията на трансмазнини от жените във втората половина на бременността им, толкова по-голямо бебе раждат. Трансмазнините увеличават нивата на "лошия" LDL холестерол и намаляват нивата на полезния за сърцето HDL холестерол.

"Изследването не доказва, че само трансмазнините увеличават растежа на плода и ако това е така, не е ясно доколко вредно може да е това. Но има опасност новороденото да е по-голямо от обичайното", заяви ръководителката на изследването Джулиана Коен от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън.

Големите бебета налагат раждането чрез Цезарово сечение и според научни изследвания е по-вероятно те да се разболеят от диабет или сърдечно заболяване по-късно в живота си.

"При всички случаи е разумно да намалите трансмазнините в диетата си. Бременните жени също така трябва да помислят как мазнините ще се отразят на растежа на плода", обяснява Коен.

Изкуствените мазнини се срещат в храни, които съдържат частично хидрирани масла, включително при печените и пържените пакетирани храни като чипс, бисквити, курабии, както и във всички храни от т. нар. фаст фууд, предлаган в заведенията за бързо хранене, пише БГНЕС.