Автор
Woman.bg

Какво представлява секциото и кога се прави?

Какво представлява?
Секциото, наричано още Цезарово сечение, представлява раждане чрез операция. При нея се прави разрез на коремната стена и матката, за да бъде извадено новороденото. Не се извършва по желание на родилката, а по медицински показания.

Кога се налага?
Най-често секцио по спешност се налага, когато в хода на раждането не се получи достатъчно разкритие. Прави се и ако е налице проблем с бебето. За планирано Цезарово сечение трябва да са налице следните фактори: едър плод, диабет, опасност от луксация на тазобедрените стави на майката, проблеми с очите на родилката, както и други нейни заболявания. Операцията се планира най-рано 10 дни преди термина, за да е достатъчно зрял плодът, както и да се избегне започване на раждането.

Как протича?
Преди процедурата се прави клизма и се поставя упойка. Най-често тя е епидурална или спинална, прави се в гръбначния стълб. Този тип обезболяване позволява на бременната да остане в съзнание по време на самата операция, като изключва всякакви усещания от гърдите надолу.

Същинската операция започва, когато лекарят направи разрез на коремната стена и на матката, малко над интимния триъгълник. През него екипът изважда бебето, което се появява на бял свят най-много пет минути след началото на процедурата. Лекарите го показват на майката, след което с него се заема екип от неонатолози. Следва зашиване на мястото на разреза и преместване на родилката в реанимация. Цялата операция най-често трае не повече от 40 минути.

Има ли рискове за майката и бебето?
Колкото и да е елементарна, от лекарска гледна точка, секциото е коремна операция и няма как да не съществуват рискове при провеждането й. Най-честите опасности за майката са риск от продължително кървене, инфектиране на раната и образуване на тромбози. Рисковете за плода са по-малки, като основният е да се получат затруднения с дишането на бебето.

Как протича възстановяването?
12 часа след операцията родилката е обездвижена на легло. След това се препоръчва раздвижването да започне възможно най-бързо. На първия ден след секциото за това помага рехабилитатор. Състоянието се подобрява с всеки изминал ден и с всяко движение. На шестия ден лекарите свалят конците, като остават предупрежденията да не се вдига тежко поне за следващите три месеца.

Източник: dete.bg