Автор
Woman.bg

Бебето след раждането - какво се случва с него в първите часове?

Вече имате бебе и най-вероятно през следващите две години ще се отделяте от него само за по няколко часа (седмично!).

Има един период обаче, в който сте били разделени от малкото съкровище и това е времето непосредствено след раждането.

Ако то се е появило на бял свят по естествен начин, раздялата е само няколко часа. Ако обаче сте родили с операция, тогава детето ще е разделено от вас поне денонощие. Какво прави мъничето през това време?

Родените по естествен път бебета имат период на будност приблизително два часа след раждането, през който изучават света. За първи път се запознават със светлината, студа и звуците, пише dete.bg.

Веднага след раждането пъпната връв се отрязва. От нея остава малка част, която неонатологът защипва със специална щипка. Първоначално израстъкът е синьо-бял и влажен, но вие няма да го видите такъв. Около 2 часа след раждането той изсъхва и почернява.

Бебето прекарва няколко часа в неонатологичното отделение. Там то се къпе, затопля и преглежда от лекарите. Изследва се тонуса на детето, цвета и състоянието на кожата му. Установява се дали белият дроб, сърцето и коремните органи са в норма или има някаква аномалия.

През първите часове след раждането си бебето получава и ваксини. Първата от тях е срещу хепатит В и се прави мускулно, в крачето. Втората се слага на бебока до 48-мия час след появата му на бял свят - тя е БЦЖ ваксина, срещу туберкулоза.

Първата кръвна проба, която се взима на новороденото в болницата, се изследва за фенилкетонурията, хипотиреоидизъм и други болести, за които е жизненоважно да се открият навреме.

В първите часове от живота си бебето хранят акушерките. То получава адаптирано мляко, съобразено с възрастта му. В българските родилни домове се предлага и шише с вода.