Втората година от началото на дадена интимна връзка маркира важни промени, които могат да настъпят във взаимоотношенията ви с партньора, пишат от ezine.bg.

Това е критичният момент, в който сериозно се замисляте дали все още сте толкова влюбена, колкото първоначално сте смятали.

Много изследователи твърдят, че около втората година настъпват сериозни промени в организма на двойките. Оказва се, че веществата в мозъка, отговорни за вътрешния любовен поток от емоции, а именно – ензимите допамин, фенилетиламин и окситоцин, започват значително да намаляват.

В резултат се забелязва понижение на либидото, което съответно води до намалена сексуална активност. Тези промени в тялото ви карат да се замислите дали все още сте толкова привлечена от партньора си, колкото в началото на връзката.

Трябва ли да се безпокоим?

Учени съветват, че тези промени не бива да ви притесняват, тъй като важни за дългогодишните сериозни връзки са до тук изградените взаимоотношения с партньора, а не коктейлът от ензими, който се произвежда от организма ви.

Експерти по интимните връзки съветват да използвате това време и да се съсредоточите върху по-внимателното изграждане на кариера например.

В този период на „зрялост” ще имате повече време да обсъждате важните неща с партньора си, да взимате по-обмислени решения.

Не се притеснявайте да повдигате сериозни теми, които до сега сте избягвали, отнасящи се до бъдещето на връзката ви. Важно е именно на този етап да изясните плановете си и бъдещето на взаимоотношенията ви, съветват още специалисти.