Дали следването на диета без глутен от здрави хора, които нямат доказана непоносимост, е препоръчително за редукция на теглото?

Отказът от традиционни храни като хляб, бисквити, пица, както и някои колбаси и млечни храни, според изследвания намалява дневния прием на калории с около 400.

Очевидно безглутеновата диета може да помогне за отслабването, но тя изисква внимателно да се следи какво освен калориите губим при отказа от тези храни. Възможно е дългото следване на такава диета да причини хранителни дефицити, които да се отразят върху общото здраве.

Какво е глутен

Това е специфичен растителен протеин, който се съдържа в житните храни и произведените от зърно продукти. Между 1 и 2 процента от населението на земята има глутенова нетолерантност: организмът не възприема и не може да преработва тези протеини.

Ако те попаднат в стомашно-чревния тракт на хора с глутенова непоносимост, може да се получат храносмилателни разстройства или по-сериозни здравословни проблеми, чието начало е възпаление на чревната лигавица и произтичащите от това смущения в организма.

Ако хората с непоносимост към глутен не спазват безглутенова диета, рискуват да получават различни болестни отклонения. Алергичните реакции в немалко случаи могат да бъдат много тежки, дори животозастрашаващи.


Глутенова непоносимост и алергия, симптоми



Непоносимостта към глутен може да се разпознае по редица признаци. Обикновено обаче минава доста време, докато се дефинира същността на здравословния проблем. Проблемът е в това, че е необходимо натрупване на прояви и факти, които да се свържат с усвояването на глутен. Ето някои от най-често срещаните признаци:

- Чести състояния на запек, разстройство, подуване и газове.
- Синдромът “пилешка кожа” – грапавини от ситен обрив, който се наблюдава по крайниците.
- Усещане на умора, отпадналост след консумация на храни с глутен.
- Проявена симптоматика на автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото, псориазис, лупус, ревматоиден артрит, множествена склероза.
- Чести прояви на световъртеж и загуба на равновесие.
- Хормонален дисбаланс, репродуктивни проблеми.
- Мигрена.
- Синдром на хроничната умора.
- Подуване на ставите на пръстите и коленете, с болка и възпаление.
- Тревожност и депресивни състояния, чести смени на настроението

Цьолиакия

Цьолиакия или глутенова ентеропатия е заболяване, причинено от вродена непоносимост към вид растителни протеини, глутен. Хората с непоносимост към глутен не са в състояние да преработват хранителни продукти от/със зърна на пшеница, овес, ръж, ечемик.

Попадайки в тънките черва, протеиновите компоненти увреждат лигавицата и тя става неспособна да приема всички основни хранителни съставки – мазнини, белтъчини, въглехидрати, витамини. Всичко това в детска възраст причинява различни хранителни дефицити, които водят до забавен растеж и аномалии в развитието.

Развива се т.н. малабсорбционен синдром, който може да бъде причинен и от други чревни заболявания и отклонения на метаболизма. За поставянето на точната диагноза цьолиакия е необходимо да се проведат специфични изслевания. Препоръчва се безглутенова диета, а при необходимост и медикаментозни терапии.

Вреден ли е по принцип?

Зачестилите предупреждения за негативен ефект от консумацията на храни с глутен – това е причина да си зададем въпроса дали не трябва да се откажем съвсем от тях. Проблемът при храненето с глутеносъдържащи продукти е, че те по принцип са по-трудни за усвояване. Протеинът глутен се разгражда бавно и точно това е причина за някои хора приемът на глутенови храни да е нещо разстройващо храносмилането и кондицията изобщо.

Глутенът е вреден единствено за хората, които имат непоносимост към него. При тях дори малките количества продукти с глутен могат да предизвикат здравословни проблеми.

За всички останали тази консумация е безопасна. Все пак трябва да сме наясно, че в много от полуготовите или готови храни се добавя глутен, за да се подобрят вкусовите им качества. Това създава риск от глутеново пренасищане – нещо, което не е препоръчително и за най-здравия организъм. Какво е решението? Да внимаваме какво купуваме, да четем грижливо етикетите и описанията за съдържанието, да преценяваме ползата и потенциалната вреда от храната, която приемаме.

Храни без глутен, безглутенови продукти (безопасни)

Ако сме решили да спазваме безглутенова диета – за отслабване, поради мода или други причини извън непоносимостта към глутен, ще трябва да се откажем на първо място от всички тестени изкушения – питки, баници, кифлички, кроасани и т.н.



Ето кои са храните, които не съдържат глутен и спокойно можем да консумираме при цьолиакия:

Ядки – за предпочитане сурови, тъй като при изпичането и овкусяването им често се използва пшеничено брашно. Хапвайте на воля бадеми, лешници, фъстъци, като не забравяте, че все пак това е калорична храна. Чудесен вариант са кестените, както и производни с брашно от кестени.
Ориз – добро решение, особено що се касае до кафявия ориз. Според експертите всъщност всякакъв ориз е безопасен откъм съдържание на глутен.
Царевица – цялото зърно е безопасно, но много често в брашното има глутенови примеси. Същото се отнася и за любими лакомства като царевичните пръчици, които съвсем не са само царевични.
Бобови култури – добри са при диетите без глутен, ако състоянието на стомашно-чревния тракт позволява консумацията им. Боб, грах, леща и нахут са позволени, при условие че са приготвени по класически рецепти, без добавени овкусители и брашнени запръжки.
Екзотични храни – макар да са чужди на традиционната кухня, те не са непознати днес и не е трудно да бъдат набавени. Става дума за елда, чия, амарант, както и за по-редките маниока, тапиока, сладки картофи ям (ямс). Наблягайте и на просото – забравете предубеждението си, че това е храна за папагалчета.
Картофи – консумирайте смело под всякаква форма. Вършат работа също картофено нишесте и картофено брашно.
Месо, риба и яйца, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци – пресни, сушени и замразени, растителни мазнини.

Важно е да се отбележи, че търговската мрежа предлага тестени изделия с намалено съдържание на глутен или безглутенови храни – макарони, бисквити, хляб. Тази характеристика трябва да е означена на опаковката с надпис и/или специален знак, зачеркнат житен клас.

Всъщност проблемът на диетите без глутен е несъответствието между надписа на опаковката и съдържанието вътре. Не рискувайте например с кофичка плодово кисело мляко, защото много често то не е нито плодово, нито мляко. Сред необявените му ингредиенти положително има пшеничено нишесте и консерванти, а това за човека с цьолиакия едва ли е бонус.

Защо лимец?

Популярността на забравения доскоро лимец расте непрекъснато и това не е случайно. Това е класическа зърнена култура, но с ниско съдържание на глутен – факт, който прави консумацията на продукти с лимец допустима за хората с непоносимост към глутен.



Втората причина, поради която лимецът се препоръчва при цьолиакия, е изключително високата му хранителна стойност. Прилагането на безглутенови диети спасява от опасния протеин, но в същото време лишава организма от съдържащите се в зърната полезни компоненти като минерали, витамини, фибри.

Наблегнете на продукти с лимец, защото той ще ви даде калций, магнезий, манган, фосфор и желязо, витамини от В-групата. Лимецът съдържа осем вида аминокиселини, балансира метаболитните процеси, укрепва имунната система и е отличен антиоксидант. Стимулира концентрацията и вниманието, бъбречните функции и сърдечно-съдовата дейност.

Храни с глутен

“Черният списък” на храните с глутен започва с пшеницата и производните от нея брашна – различни видове, грис и булгур. Следват овес, ечемик, ръж, паста и макарони различни видове, кус-кус, тестени закуски, продукти със съдържание на нишесте, млени подправки, бакпулвер, подсладители – последните заради вероятността да съдържат добавени малки количества пшенично брашно за обем.

Такива необявени добавки могат да съдържат също и колбаси, бира, кетчуп, горчица и готови сосове.

Царевичен глутен

Царевичният глутен е протеиновият компонент в царевичните зърна. Съдържа висок процент от аминокиселините цистин и метионин, както и линолова киселина. Другите важни компоненти са каротиноиди и витамини от В-групата. Това съдържание на коментирания царевичен глутен го прави незаменима съставка от менюто на домашни птици и животни при промишленото им отглеждане.



По принцип царевицата и царевичните продукти са от храните, които могат да бъдат консумирани от деца и възрастни с цьолиакия. Проблемът при царевицата е, че много често обявените за царевични продукти всъщност са “обогатени” с пшенични или овесени компоненти и това проваля всичко.

Хляб и брашно без глутен

Потребността от хляб при непоносимост към глутен е довела до кулинарни изобретения, на които могат да бъдат посветени много страници. Приготвят се смеси от смляно просо, елда, грах, нахут, сорго, кестени. Препоръчва се замесване на тестото със специална мая или квас, които не са произведени с участието на брашно от зърнени култури.

Хлябът без глутен обикновено е по-сух, не бухва като белия и трябва да се консумира пресен. Според кулинари добър вариант е царевичният хляб; при приготвянето на тестото да се внимава с гъстотата му: тя е близка по-скоро до тази на кексовото тесто.

Глутен и акне

Немалко хора са на мнение, че непоносимостта към глутен може да провокира акне при нарушение на безглутеновата диета. Всъщност приемът на храни с глутен сам по себе си не причинява акне, но при вече проявено може да усложни ситуацията.



По-често появата на акне се свързва погрешно с т.н. синдром на пилешката кожа. Това са обриви по крайниците, които приличат на акне и които са резултат от хранителни нарушения вследствие на приема на храни с глутен. При вече настъпили увреждания на чревната лигавица от глутенова непоносимост – организмът не може да усвоява всякакви хранителни компоненти и страда от различни дефицити, например на мастни киселини или витамин А.

Аутизъм

Диетите без глутен се препоръчват като едно от терапевтичните действия при деца с аутизъм. Обикновено от хранителния режим на аутистите се изключва както глутен, така и казеин. След период на адаптация децата се чувстват по-добре, наблюдават се позитивни промени и се преустановяват болестните симптоми, свързани със стомашно-чревния тракт.

Артрит

Храните с глутен създават условия за възпалителни процеси в организма; тези процеси могат да създадат сериозни здравословни проблеми в няколко посоки. Една от възможните е усложнения при диагностициран артрит, болезнени състояния и подуване на ставите. Понякога болките в ставите при малки деца е сигналът, по който се установява непоносимостта им към глутен. Решението: спазвайте безглутенова диета!

Алопеция. Хашимото

Понякога непоносимостта към глутен може да бъде установена след доста драматични преживявания. Комплексни изследвания при проявена алопеция могат да установят, че причина за това е автоимунна атака, а отключващ фактор се оказва приемът на храни с глутен.

Друга важна подробност е това, че нерядко алопецията – вид косопад, се развива паралелно с друга автоимунна проява, а именно тиреоидит на Хашимото. Това е заболяване на щитовидната жлеза с възпалителен процес и намалена продукция на специфичните хормони. По данни на специалисти и потребители следването на диета без глутен подобрява двете състояния. Заклети привърженици на храненето без глутен уверяват, че значителна част от болестите на човечеството са причинени от храненето със зърнени и млечни продукти. Човешкият организъм не е пригоден да разгражда техните протеини – глутен и казеин, а редовният им прием затруднява метаболизма, уврежда стомашно-чревния тракт и целия организъм и провокира автоимунни реакции и заболявания.

Тест за непоносимост



Говори се, че ориентация за непоносимост към глутен може да даде популярният Вега тест. Все пак трябва да имаме предвид, че тест за непоносимост означава в кръвта да бъдат открити определен вид антитела, или да се отхвърли тяхното наличие. В наши лаборатории действително се прави кръвен тест F79, който установява възможната непоносимост към глутен.

Както можем да предположим, такива тестове могат да бъдат направени по различни методики и съответно на различна цена. В такъв случай е разумно да се следват препоръки и съвети на специалист, за да се изключи методът “проба-грешка”.

Рецепти

Привърженици на безглутеновото хранене твърдят, че и без традиционните продукти с глутен могат да се приготвят разнообразни и вкусни блюда. Ето някои примери:

Бананов хляб

Продукти: три банана, две яйца, по четвърт чаена чаша мед и разтопено масло, ванилия; една чаша брашно от просо, четвърт чаша кокосово брашно, чаена лъжичка данела и две – бакпулвер.

Поотделно се смесват сухите и мокрите съставки, след което двете смеси се събират и разбъркват до хомогенна смес. Печем в намаслена тавичка 45 минути на предварително затоплена до 200 градуса фурна. Оставяме изпечения хляб да изстине, след което нарязваме на филийки.

Безглутенови палачинки

За приготвянето на това палачинково тесто са необходими 1 ¾ чаши брашно от сорго, по ¼ брашно от елда и от бадеми, а също и картофено нишесте, 1 ¼ чаена лъжичка бакпулвер, ¾ чаенна лъжичка сол.

Тези съставки се смесват в дълбок съд и в средата се прави клъденче, където с бъркане се излива течната смес. Тя се приготвя от вода и прясно мляко – по една чаша, две яйца, четири супени лъжици кокосово масло, една супена лъжица мед, по една чаена лъжичка ванилов екстракт и бадемово масло. След хубаво разбиване се получава еднородна смес – рядко тесто, от което изпържваме безглутеновите палачинки в добре загрят тиган.