Несъмнено лятото е сезон, в който всяка от нас иска да изглежда наистина неустоимо - с тонизирана и стройна фигура. Затова решихме да ви помогнем в борбата с излишните килограми, като развенчаем няколко диетични мита.

Мит номер 1 - Кафявата захар е диетична

Може да се каже, че кафявата захар е по-полезна от бялата, поради разликата в рафинирането.

При процеса на рафиниране на бялата захар от нея се отстраняват хранителните вещества и елементите, в следствие на което в бялата рафинирана захар напълно липсва калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. А витамините А, В и С се разпадат.

Въпреки че, кафявата захар се рафинира по по-лек начин, поради което тя запазва част от минералите и витамините си, не може да се каже, че тя е много по-диетична.

Истината е че 100 грама бяла захар съдържат 398 ккал, а 100 грама кафява 390 ккал, което е изключително малка разлика.

Поради този факт диетолозите съветват да не прекалявате с употребата на кафявата захар, мислейки си, че тя е диетична.

Внимавайте с консумацията й и приемайте малки количества от нея, колкото да задоволите желанието си.

Мит номер 2 - Ефикасната диета е суровата диета

Експертите са единодушни, че по време на диета не трябва да се стига до крайности.

Според диетолозите, ако сте на диета и изцяло се лишавате от любимите си леко калорични храни е много вероятно да не издържите дълго време и накрая да свършите поглъщайки голямо количество от тях.

Много по-добър вариант е просто от време на време да приемате малко количество от някои не дотам диетични храни, които обаче да ви помогнат да не загубите желанието и ентусиазма за диета.

Мит номер 3 - Безглутеновата диета

В последно време безглутеновата диета придобива голяма популярност.

При тази диета напълно се изключва приема на протеина глутен, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса и други житни и зърнени култури.

Така необходимите за организма въглехидрати трябва да се набавят с помощта на продукти като царевица, соя, яйца и ориз, както и чрез консумацията на млечни продукти - прясно и кисело млчко, кашкавал и извара.

Мненията на специалистите относно тази диета са много противоречиви, но все пак ако не страдате от глутенова непоносимост е малко пресилено да спрете да консумирате глутен.

Както споменахме по-горе в статията не е необходимо да стигате до крайности, достатъчно е просто да намалите, а не да ограничите изцяло, приема на тестени продукти.

Мит номер 4 - Храненето късно вечер води до наднормено тегло

Всички сме чували, че ако искаме да отслабнем храненето след 5-6 часа е забранено понеже вечер, в следствие на намалената двигателна активност, метаболизмът се забавя.

Това е вярно, но истината е че не е важен часът, в който се храним, а видът и количеството храна, което приемаме.

Не се притеснявайте да ядете по-късно вечер, но разбира се такива храни, които имат намалена калорийна стойност.

И не на последно място не забравяйте да спортувате, защото физическото натоварване не само спомага за отслабването, но и има положително въздействие върху здравословното състояние на човек.