Менструална чашка за многократна употреба, изработена от мек медицински силикон. Поставя се по-ниско от тампона – за разлика от неговото действие да абсорбира течността, чашката я събира. Това означава, че не предизвиква изсушаване или дразнене. Освен това събира много повече (3 пъти повече от тампон). Понеже е за многократна употреба, се нуждаете само от една – така спестявате пари и не замърсявате околната среда.

Чашката се сгъва, поставя се във вагината и се сменя за изпразване и дезинфекция веднъж на 8 часа. Тя прилепва плътно около стените на вагината, така че кръвта се отича директно в нея – без миризма, без прокапване. Удобно и безопасно – може да се ползва за през нощта, по време на път, плуване, тренировки.

Медицинският силикон, от който е изработена менструалната чашка предотвратява вероятността от възникването на каквито и да е здравословни проблеми – възпаления, сърбеж, парене, алергии, СТШ (синдром на токсичния шок, вследствие неправилната употреба на тампони) и др. Това е причината менструалната чашка да се препоръчва на жени със силно чувствителна кожа и склонни към алергични реакции.

Използва се между 5-10 години при правилна употреба. Има оптимален размер, дизайн с гладка повърхност за лесно използване и поддръжка.

Бъдете внимателни, за да изберете подходящия размер в съответствие със следната информация: S (малки) - подходяща за жени, които не са раждали или жени на възраст под 25 години. L (голям) - подходяща за жени, които са раждали или са на възраст над 25 години.

Менструалната чашка е идеална за всеки един ден от цикъла, по време на пътуване, сън, плуване. Менструалната чашка може да се използва дори и, ако носите спирала.

С менструална чашка можете да ползвате всякакво облекло през времето на месечния цикъл, да спите спокойно, без да се страхувайте, че ще има проблем, да правите различни упражнения и дори да плувате в басейн.

Препоръчително е след купуването на менструална чашка еднократно да я изварите за 5 мин. Това може да правите по ваше желание и след края на всеки цикъл или просто да я измивате само със сапун (добре е да не е силно ароматизиран или антибактериален, за да не наруши флората на влагалището).

Менструалната чашка се поставя като тампон във влагалището. Вероятността за неприятно усещане е минимална, тъй като менструалната чашка е мека и прилепва плътно по стените на влагалището. С измити ръце притиснете чашката странично с пръсти. След това я прегънете още веднъж, след което се отпуснете и я поставете. Сега вече може да я пуснете, като леко я завъртите, и тя ще заеме първоначалната си форма. За разлика от тампоните менструалната чашка се поставя ниско във влагалището. Менструалнаат чашка в долния си край има нещо като дръжка с дължина 25 мм., която играе ролята на помощно средство при изваждането на чашката. Стиснете я с пръсти, разклатете наляво и надясно чашката, така че ефекта на вакуума да изчезне и издърпайте чашката.

!!! Менструалната чашка не се препоръчва за девствени момичета, както и за непосредствена употреба след раждане. Менструалната чашка не е подходяща и за жени, които страдат от ендометриоза.