Продължителна или пристъпообразна, постоянна или периодична – около 50 процента от жените по света от опит знаят какво е менструалната болка.

Причините за нея могат да бъдат от два типа:

* гинекологични (точната причина може да бъде определена само от лекар, възможни са всякакви причинители от възпалителни процеси до хормонален дисбаланс и недостиг на магнезий);

* психологически (менструалната болка може да бъде предизвикана от неудовлетворение от сексуалния живот, тревожност, стрес).

Но не е нужно да чакате лекарска диагноза, за да облекчите състоянието си. Има изпитани методи, които ще ви помогнат във всички случаи. За начало пробвайте да спазвате проста диета и да правите упражнения, които да ви настроят позитивно.

Диета за дните на цикъла

Хормоните предизвикват съкращение на мускулите на матката. Намиращите се до нея храносмилателни органи също могат да започнат да се съкращават. Затова много жени изпитват не само менструална болка, но и нарушения на дейността на храносмилателната система – например газове, запек или диария.

Какво не бива да се яде

* плодове
* червени меса
* мазнини и масла (ограничете ги до минимум)
* много студени храни
* мляко и яйца
* кафе, чай и газирани напитки
* сурови зеленчуци
* сол



Какво може да се яде

* сутрин и вечер – чай от лайка или мента с лимон и мед
* кисело мляко (най-добре без консерванти и оцветители)
* риба и пилешко
* сготвени зеленчуци
* каши (без сол и захар)

Настройте се позитивно!

Техниките, които ще опишем по-долу, могат да ви помогнат да се преборите не само с психологическите причини за менструалната болка, но и да ви направят по-спокойни и по-щастливи. Щастието е душевно състояние, което не е зависимо от външните обстоятелства.

Най-важното условие е, че упражненията трябва да се правят редовно, а не само в критичните дни.

1. Намерете си три повода за радост

Преди да заспите си задайте три въпроса:

* Какво ме накара да се усмихна днес?
* Кой ме изненада приятно?
* За какво мога да си кажа „благодаря“?

Не става дума за събития от световен мащаб, достатъчно е да си припомните някакви дреболии. За да ви подействат те позитивно обаче, трябва да са поне три. Правете упражнението всеки ден.

2. „Удавете“ мъката си

Седнете удобно, затворете очи и си представете вана, в която изливате всичките си негативни мисли във вид на мръсна вода с черен или ръждив цвят. Напълнете ваната догоре, не се притеснявайте! Спомнете си и за неприятните задачи, които все още само и предстоят. Готови ли сте? А сега мислено изкарайте тапата и гледайте как ваната се изпразва, как негативните мисли изчезват и потъват в канала. Това е първата част от упражнението. Сега си представете, че пълните ваната отново, но този път с чистата и прозрачна вода на вашите позитивни очаквания. Задръжте този образ и отворете очи! Правете упражнението 2-3 пъти седмично (може и всеки ден).

3. Направете си галерия на личните ви постижения

Отделете време за да съставите списък от собствените си достойнства. А после се запитайте колко често и в какви ситуации демонстрирате тези хубави качества пред околните. Постарайте се да си спомните всеки един детайл. Обновявайте редовно списъка и го преглеждайте поне веднъж седмично.

4. Оборудвайте си личен оазис на щастието

Представете си място, на което ще се чувствате уверени, спокойни и доволни. Опишете го до най-малката подробност – трябва да създадете мислен триизмерен образ, а не плоска картина. Тук всичко е от значение – предметите, цветовете, миризмите и звуците. Да вземем за пример едно райско кътче на брега на морето. Какво чувате освен ритмичния плясък на вълните? Какъв коктейл пиете? Подухва ли вятър? Какво усеща кожата ви, когато я галят слънчевите лъчи? Какво има под краката ви – напечен от слънцето пясък или хладен камък? Запазете готовия образ и се връщайте мислено към него през целия ден. Колкото по-често го правите, толкова по-спокойни ще сте!



5. Направете 5 стъпки към новия си живот

За да започнете нов живот, трябва да приключите със стария и да се отървете от негатива. Позволете си да изразите скритите си емоции. Помислете за това какво изпитвате към човека и ситуацията, заради които страдате. Не си спестявайте нищо, признайте си всички болки, обиди и страхове. Напишете напълно откровено писмо и обрисувайте чувствата, които изпитвате. Не се сдържайте, иначе ще започнете да заглушавате проблема с ядене или ще изпаднете в депресия. Текстът не е нужно да се изпраща до адресата – просто го изгорете, или пък го скъсайте на малки парчета и го изхвърлете във вода. Следват още четири стъпки:

* Проверете баланса си (колко сили изразходвате за работата си, за сферата на контактите ви, за увлеченията си и вътрешния си свят и за тялото си).
* Запитайте се защо имате нужда от промяна точно сега и какво можете да направите.
* Решете какво точно искате.
* Настройте се позитивно! Постарайте се да си представите щастливото си бъдеще колоритно и в подробности!

6. Използвайте медикаменти, които облекчават симптомите по време на цикъл

Лекарят може да препоръча No-spa® таблетки, което спомага за отстраняване на както на болката така и на спазмите и облекчава състоянието. No-spa® таблетки е лекарство без рецепта, което се използва за облекчаване на различни състояния свързани със спазми на гладка мускулатура, например дисменорея ( болка по време на менструация). Безопасността на медикамента е доказана с употребата му вече повече от 40 години. No-spa® таблетки може да се приема до 2-3 таблетки наведнъж, но не повече от 6 таблетки за деня.