Автор
Woman.bg

Винарна Свищов отбеляза Трифон Зарезан – денят на лозаря и винаря

На 1 февруари 2016 година Винарна Свищов отбеляза своя професионален празник Трифон Зарезан – денят на лозаря и винаря.

Отбелязването на българския празник започна на лозовия масив край село Совата, където бе отслужена литургия за здраве и плодородие.

В традиционното зарязване се включиха домакини и гости, които зарязаха лозови пръчки под звуците на българската гайда. Римляните от Първи Италийски легион (Legio I Italica) пресъздадоха древен римски обичай по зарязване и внесоха в празничната обстановка историческа автентичност.

От лозята празникът се пренесе на територията на Винпром Свищов. На организрана дегустация-коктейл технолозите представиха вината LEGIO I Sauvignon Blanc 2015 и GORCHIVKA Cabernet Sauvignon 2014.

В момента в Свищовския регион има над 4000 дка лозови масиви. Крайдунавската община е известна със своите вина, като най-популярна е марката „Горчивка“. Брандът е представян от сортовете каберне совиньон, мерло, съчетанието от розе каберне и мерло, както и от белите вина горчивка шардоне, горчивка совиньон блан, горчивка мускат и др. През годините марката е печелила множество медали на български и международни изложения, преди десетилетия се изнасяше за пазарите в САЩ.