Вкусен, засищащ и полезен! Страхотна закуска, която можете да хапнете още утре сутрин.

Необходими съставки:

Сухи продукти:

½ ч.ч. фини овесени ядки
½ ч.л. сода
1 ч.ч. брашно (пълнозърнесто, оризово или ядково)

„Мокри“ продукти:

1 с.л. смляно ленено семе (+ 3 с.л вода)
5 средни, добре узрели банана
¼ ч.ч. разстопено кокосово масло (или друга растителна мазнина по избор)
¼ ч.ч. кленов сироп (меласа, сироп от агаве или, ако сте склонни да криввнете от веган режима, използвайте чист мед)
1/3 кокосова захар (качествена кафява захар, меласа или демерара)
1 ванилова есенция
1 с.л. ябълков оцет
½ морска или хималайска сол
½ ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната на 180С. В подходяща правоъгълна или квадратна тавичка сложете лист хартия за печене, леко намазнена.

В малка купа смесете смляното ленено семе с водата. Оставете настрана, докато стегне. Получената ленена смес ще играе ролята на яйцето в рецептата.

В по-голяма купа намачкайте бананите с вилица. Добавете подсладителя (кленовия сироп, меда или др.), кокосовото масло, захарта, ваниловата есенция, оцет, канела, морска сол и бакпурвер.

Разбъркайте с едно-две движения ленената смес и я добавете „мокрите“ продукти. Разбийте ги внимателно с телена лъжица или с миксер, докато не се смесят добре.

Добавете овесените ядки. Разбъркайте. Добавете брашното и содата. С помощта на шпатула размесете всички съставки. Оставете сместа да почине за минутка преди да я преместите в тавата за печене.

След като изсипете банановата смес в тава, загладете повърхността ѝ с гърба на лъжица.

Печете около 35-40 минути. Проверете готовността на кекса с дървена клечка за зъби – забодете я в центъра на кекса и ако излезе суха и чиста, значи можете да изключите фурната.

Оставете кекса да изстине върху решетка и след това му се насладете.