Автор
Woman.bg

Най-полезният суров пай, който някога сте опитвали

Освен безобразно вкусен, този суров шоколадов пай със сметана е и полезен колкото си иска. Причините са кристално ясни – за приготвянето му се използват само полезни продукти като авокадо, кокос, ядки, мед...

Да, виждате онзи шоколадов мус под бялата кокосова сметана нали? Той се приготвя от авокадо, качествено сурово какао, мед и мляко (може да използвате бадемово, оризово или обикновено прясно). Ето такива са продуктите, съставящи една от трите части на пая.

Звучи вкусно и полезно, нали?

Преди да пристъпим към приготвянето на десерта, нека отбележим, че това е пай без грам глутен в състава си. Не се използват брашно или овесени ядки за блата, защото той може да се приготви и от ядки и сушени плодове.

Голямата ни слабост в този пай е кокосовата сметана, но за нея ще си поговорим щом я опитате веднъж. Не, няма дори да си кажем и дума, защото ще се гледаме с ококорени очи и ще кимаме в захлас и с одобрение.

И така, ето как изглежда списъкът с необходими продукти за пай, от който ще излязат между 6 и 8 парчета:

За блата:

18 фурми
¾ ч.ч. суров бадем

За шоколадовия мус:

2 меки авокадо
2/3 ч.ч. мед (можете да използвате агаве или кленов сироп)
½ ч.ч. бадемово/оризово/прясно мляко
½ ч.ч. сурово какао на прах

За сметаната:

2 консерви органично кокосово мляко, охладено
4 с.л. пудра захар (по желание)
1 ч.л. екстракт от ванилия

Предната вечер сложете консервите с кокосово мляко в хладилника и една купа във фризера, в която ще разбърквате кокосовата сметана.

Започнете с приготвянето на блата:

В чопъра или кухненския си робот смелете заедно фурмите и бадемите, докато не се получи лепкаво тесто.

Тавичката, в която ще направите пая постелете с хартия за печене. Отгоре разпределете равномерно тестото от фурми и бадеми – с натискане и наместване.



Направете сега муса от авокадо:

Смелете на крем всички съставки за муса. Готовия шоколадов мус разпределете върху блата. Сложете тавичката в хладилника.



Време е и за кокосовата сметана:

След като отворите консервите с кокосовите млека ще забележите, че гъст кокосов крем се е отделил на повърхността, а течността е „паднала“ на дъното. С лъжичка внимателно оберете крема, като оставите непокътната течността на дъното.

В купа, която е стояла на студено във фризера сложете обрания кокосов крем и от двете консерви и го разбийте с миксер за 2-4 минути. Ще получите плътна сметанова смес, към която добавете ванилията и пудрата захар (нея по желание). Разбийте за още минутка.

Извадете пая от хладилника и разнесете върху него кокосовата сметана.

Можете да поръсите готовия пай с кафява захар на кристали, с настърган черен шоколад или кокосови стърготини. А може и всичко заедно.

Покрийте пая със свежо фолио и го оставете да стегне в хладилника за минимум 2 часа, а най-добре за цяла нощ.