Искате да се сдобиете с нежен слънчев загар?

Е, имаме добра новина за вас – можете да го постигнете по лесен и полезен начин. Знаете ли, че плодовете и зеленчуците са естествени бронзанти?

Плодовете и зеленчуците придават загар без излагане на улравиолетови лъчи или използване на автобронзанти.

Иън Стивън, професор в Бристолския университет е провел експеримент – предложил на 25 участника в продължение на един месец да се хранят обичайно, но да включат в менюто си пет плода и зеленчука. И най-важното забранил им да се излагат на слънце.



При завършването на експеримента, на друга група хора били представени фотографии, които те да оценят преди и след това. Всички били единодушни, че след интензивната плодово-зеленчукова терапия кожата изглежда загоряла и освежена. А лекия златист "плодово-зеленчуков" загар признали за много по-привлекателен, от слънчевия шоколадов.

"Още след месец всички участници в експеримента видимо се "сдобили с тен", обяснява самия Стивън. Става въпрос затова, че много плодове и зеленчуци съдържат каротеноиди, пигменти с жълт, червен или оранжев цвят. Този оттенък те в незначителна степен придават на кожата".

Професорът наложил на участниците в опита да ядат спанак, алабаш, зеле, праскови, дини, грейпфрут, сливи, чушки, домати, моркови, маслини, тиква и сладки картофи.

Каротиноидите не се разрушаватпри нагряване – спокойно може да задушите зеленчуците в тенджера или да ги запечете. Съществува мнението, че всяка тъмна краска в храната, било то кафе, канела, черен чай или натурален шоколад, придава на кожата златист загар. Това е заблуждение. Такъв ефект притежават само каротиноидите.

Основните вещества, които са отговорни за пигментацията на кожата са меланин и каротин. И ако първият се образува в кожата само благодарение на UV-излъчването, то бета-каротина, действително може да се получи от растителните продукти и хранителни добавки.



"Естествено е рано да изпадате във възторг", обяснява Сара Шренкер, диетолог от Международно общество за хранене.

"Необходимо е да се направят още изследвания. Обикновено употребата на каротиноиди в големи количества може да доведе до каротинемия – оранжев оттенък на кожата. Но ако човек се придържа към балансирана диета, напълно възможно е да възникне лек естествен загар. Аосвежаването на лицето се получава, защото плодовете и зеленчуците съдържат много влага, а също така и витамини С и Е, които повишават еластичността на тъканите и подобряват цвета им".



Но трябва да се отбележи, че както и при слънчевия и при "плодово-зеленчуковия" има сериозен списък от противопоказания. Бета-каротиноидите в повишени количества забавяте усвояването на лутеин, тоест влошава зрението. Освен това каротиноидният загар е несъвместимсъс слънчевия.

А за заклетите пушачи той е напълно противопоказен – има изследвания, че бета-каротина активизира канцерогените, съдържащи се в цигарения дим. А това повишава риска от рак на белите дробове. Затова преди да започнете да "трупате" загар,като ядете моркови с диня, трябва да откажете цигарите.