Традицията винаги е била взискателна по отношение на грима. Променящ се, гъвкав, а понякога и дързък, той обгръща лицето и го кара да вибрира с нова интонация. Разкош, естетика и магия - едва ли само тези са думите, с които можем да опишем силата на невероятното изкуство на гримирането.

Гримът е не само маска или мода. Гримът е изкуството да подчертаваме достойнствата на лицето и да изявим неговата индивидуалност, независимо дали са модерни пухкави устни, котешки очи или изкуствени мигли.

Давайки съвети, гримьорът взема под внимание не само модните тенденции. Той се стреми предимно към това, клиентът му да изглежда красив и да излъчва увереност в самия себе си.

Едно от предназначенията на декоративната козметика е да подава „еротични сигнали”. Именно за това не само жените, но и мъжете са я използвали през всички векове.

За да се усвои професията на гримьора, трябва да се започне с основните техники на грима, с опознаване на необходимите за това принадлежности и продукти. Задължително да се следят актуални информация и съвети - винаги приложими, независимо от модата. Да се търси новото, полезното и не на последно място - да се експериментира.

КАКВО СЕ РАЗБИРА ПОД ОПРЕДЕЛЕНИЕТО КРАСОТА И ГРИМ

Когато външността хармонира с вътрешния мир на човек и позволява да се изяви неговата личност, но не посредством маска, надяната върху външността му. Жената е красива, когато тя самата е доволна от това как изглежда и впечатлението, което създава в околните.

КАКВА РОЛЯ ИГРАЕ ГРИМЪТ ЗА КРАСОТАТА?

По скоро това е игра. Гримът трябва да даде на жената увереност, че достойнствата на нейното лице няма да останат незабелязани, а недостатъците ще се превърнат в индивидуални особености, а защо не и във възхитителни илюзии.

От една страна гримът е свързан с настроението, от друга с чувството на увереност. Гримирането трябва да съответства на вътрешния импулс, а не да се съобразява с модата.

КОЕ Е НАЙ-ГЛАВНОТО ПРИ НАНАСЯНЕТО НА ГРИМА?

Щателно и тънко нанасяне на основата - базовият тонален слой, т.н. основен тон. Цветът трябва да съответства на цвета на кожата. Равномерният тон на кожата и свежият, добре разпределен руж, ще да разгърнат красотата на лицето без да се получава натовареност на тоновете.

КОЛКО Е ВАЖНО ГРИМЪТ ДА СЪОТВЕТСТВА НА МОДАТА?

Това не е толкова важно. Препоръките на гримьорите е гримът да е сътворен специално за дадената личност с нейните индивидуални черти и подхояща палитра цветове. Най-голяма грешка е да се насочваме към тенденциите на модата, а не към типа човек. Гримьорът трябва да намери най-подходящия стил за даден човек и да му даде съвети и трикове как да се придържа към него. Експериментите са позволени в особени случаи, когато е свободен и се забавлява пред огледалото.

ИЗКУСТВОТО НА ГРИМА

Всеки, който се гримира сам или гримира друг, се превръща в художник и се потапя в света на изкуството. А изкуството, по думите на Аристотел, ”завършва това, което не е донаправила природата”. Все пак не бива да допускате грешката да посвещавате себе си в името на идеала.

Работете със своето лице и лицата на другите така, че хората гледайки работата ви да благоговеят пред красотата. Не бързайте да поправяте всички недостатъци. Опитайте се да смекчите по явните от тях, така че да изглеждат като възхитителни илюзии.

Счита се, че лица с неправилни черти отразяват характера по свой обаятелен начин. Освен това той повече се запечатва в паметта. Например носовете на Мерил Стрийп или Барбара Стрейзън придават сила и драматизъм на израженията им. Ако него го няма, обликът на тези жени би се променил.

Ако вашите клиенти (или вие самите) имат някои особености или форми далечни от съвършените по лицето си, е добре да ги посъветвате като професионалист да се примирят с тях и дори да ги заобичат. Това е даденост от природата. Напълно е възможно рано или късно това да се окаже предпочитано и модно и да стане предмет на възхищение от околните.

Прост извод: ако можете с пълно съзнание да оцените своята индивидуалност, в края на краищата ще ви оцени и целият свят. Не се подценявайте!

НАЙ-ВАЖНИТЕ УЧАСТЪЦИ

Очите са най-изразителната част от лицето. Те са оръжието, което държи околните в напрежение. Очите трябва да излъчват сила и енергия. Да обладават с хипнотичен поглед.. Вълшебната сила, с която са надарени очите ни принуждава при гримиране да се отнасяме към тях с необходимото внимание. Особено добре е да наблегнем на тях, когато имаме по-дълъг нос.

ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ

Цветът на кръвта, страстта и огъня. Този цвят повишава настроението, ободрява, освежава. Мястото, което принадлежи на червения цвят, са устните и скулите.
Когато нанасяме този цвят, се увеличава шанса да направим изискан и деликатен намек за страстната си натура.

Устните са онази част от лицето, която свързваме с чувствеността. Те винаги са обект на желания и страсти. Червеното върху устните трябва да отразява тлееща страст, а не бушуващ ослепителен огън. Цветът на червилото, винаги да се съобразява с цвета на зъбите.

ВЕЧЕРНИЯТ ТРИУМФ

Настроението вечер е по-различно. Желаете да сте зашеметяващи или съблазнителни, по-красиви изобщо - за гостите на приема, заради един човек, който означава всичко за вас или заради самите себе си.

За вечерния грим се позволява повече фантазия, с която да се постигне нещо необичайно. Не обуздавайте въображение си, но и не прекалявайте. Искате резултатът да е необикновен, а не да изглеждате неизискано и глупаво.

Осветлението е първото, което се има предвид при вечерния грим. Вечерните светлини са по-игриви и меки от дневните.

Вечерният грим трябва да е по-изразителен и да се съобрази и с облеклото.

ОЩЕ НЕЩО ЗА ПРОФЕСИЯТА-ГРИМЬОР

Гримьорът е художник, артист, който дава възможност да бъде избран начинът, маниерът, с който се оформя грима според вкуса и стила на всеки. Изработва, придава най-подходящите форми и линии според съвременната мода, прилагайки най-подходящото за конкретното лице.

За да бъдем добри гримьори, трябва да вярваме, че гримът дава на всеки сила за трансформация на същността - създаване на нови лица, характери или просто подчертаване на най-доброто от лицето на човек.

Гримьорът е магьосник. Той създава атмосфера на красота, примесена с магия.
Гримьорът ескалира от обикновения грим до арт формите.
Гримьорът е чудотворец, майстор, артист, вдъхновител, перфекционист.
Гримьорът трансформира ординарното в екстраординарно.

Изкуството на гримьора прави така, че всеки да изиграе характер, за който си е мечтал или иска да бъде за известно време. Да бъде персоната, която винаги е искал да бъде и най-важното да почувства и оцени най-доброто, на което е способен.

Гримьорът е скулптор не само на лицата, а и на душата на човека!

Автор на статията: Оливера Арнаудова-professional make up artist
Belle vue-make up studio and school-Sofia
www.oliverabg.ucoz.com