Разположена в рамките на Индомалайската екозона, Шри Ланка е една от 25-те биоразнообразни горещи точки в света.

Въпреки, че страната е сравнително малка по размер, тя има най-високо биоразнообразие на 10000 кв. км в Азия. Забележително висок процент на видовете сред флората и фауната, 27% от 3210 цъфтящите растения и 22% от бозайниците са ендемични видове.

Шри Ланка е обявила 24 резервати, които са дом на широка гама от местни видове като азиатски слонове, леопарди, бърнестите мечки, уникалните малки Лорис, разнообразие от елени, лингур (вид азиатска маймуна) с лилаво лице, застрашената дива свиня, Бодливи свинчета (Porcupines) и мравоядите.



Сортовете на цъфтящите акации са добре адаптирани към сухите условия и виреят на полуострова Джафна (Jaffna Peninsula). Сред дърветата в горите на земята са някои ценни видове като сатенено дърво (satinwood), абанос (ebony), желязно дърво (Ironwood), махагон (mahogany) и тик (teak). Във влажната зона, доминиращата растителност на низините е тропическата вечнозелена гора, с високи дървета, широки листа и гъсти храсталаци на лози и пълзящи растения. Субтропическите вечнозелени гори, наподобяващи тези от умереният климат процъфтяват на големи височини.



Националният парк Яла (Yala National Park) в югоизточната част защитава стадата на слонове, елени, и пауни, а Националният парк Вилпату (Wilpattu National Park), най-големият национален парк в Шри Ланка, в северозападната част запазва местообитанията на много водоплаващи птици, като щъркели, пеликани, ибиси и лопатарки.

На острова има четири биосферни резервата, Бундала (Bundala), горският резерват Хурулу (Hurulu), Канелия-Дедиягала-Накиядения (Kanneliya-Dediyagala-Nakiyadeniya), и Шинхарая (Sinharaja). Извън тези, горският резерват Шинхарая (Sinharaja) е дом на 26 ендемични птици и 20 тропически вида, включително и неуловимата Малкоха с червено лице (Red-faced Malkoha), Кукувица със зелен клюн (Green-billed Coucal) и Синята Сврака от Шри Ланка (Sri Lanka Blue Magpie). Неизползваният генетичен потенциал на флората на Шинхарая (Sinharaja) е огромен.

От 211 дървета и лиани, които досега са били идентифицирани в рамките на резервата, 139 (66%) са ендемични. Общата гъстота на растителността, включително и на дървета, храсти, билки и разсад се оценява на около 240 000 единици на хектар.

Освен това, Шри Ланка е дом на над 250 вида на местни птици. Тя е обявила няколко резервата на птици, включително и Кумана (Kumana). По време на Програмата Махавели (Mahaweli Program) от 1970-те и 1980-те, в северната част на Шри Ланка, правителството отделило четири области на земя с обща площ от 1 900 кв. км (730 кв. мили), като национални паркове. Въпреки това лесистоста на страната, която е около 49% през 1920 г., е спаднала до около 24% от 2009 г, научаваме от ostrovite.bg.